Presbícia o vista cansada

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Afecta el
90%
dels més grans de 45 anys
Corregible amb
3
opcions: ulleres, lents de contacte o cirurgia
Presbicia o vista cansada

Què és la presbícia o vista cansada?

 • També anomenada vista cansada és un defecte refractiu que es deu a la pèrdua d’elasticitat del cristal·lí, la lent natural de l’ull que permet enfocar les imatges a diferents distàncies
 • En conseqüència la capacitat d’acomodació disminueix
 • Ocasiona dificultats per veure-hi de prop amb nitidesa

Es tracta d’un procés de degeneració natural de l’ull que es manifesta generalment a partir dels 40-45 anys.

Per què es produeix?

El cristal·lí és com el "zoom" d’una càmera fotogràfica. Per poder enfocar els objectes propers varia la forma i la potencia òptica. 

En persones joves és molt flexible. Però, amb el pas dels anys, el cristal·lí es va tornant més rígid i redueix de forma progressiva la capacitat de contracció (acomodació), que acaba causant la presbícia.

Cristal·li ull jove

El cristal·lí està en la zona anterior de l'ull i perd la seva flexibilitat amb el pas del temps

Per tant, la vista cansada –igual que la cataracta (pèrdua de transparència del cristal·lí)–, sorgeix per l’envelliment d’aquesta estructura indispensable per a una visió nítida.  

Com es pot prevenir?

La presbícia no es pot prevenir perquè està lligada al procés degeneratiu de l’ull. Igual que altres parts del nostre organisme evoluciona amb l’edat.

Per tant, és un defecte refractiu que, a partir de cert moment, tots patim i que, de fet, afecta més del 90% dels majors de 45 anys.

Revisio presbicia

A partir dels 40-45 anys es recomana realitzar revisions oculars periòdiques

Per això, és important revisar la visió de forma periòdica (controls anuals), especialment a partir dels 40 anys, quan solen aparèixer els símptomes habituals de la vista cansada. Així mateix, a patir d'aquesta edat i comencen a gestar-se unes altres malalties oculars pròpies de la maduresa.

Símptomes

Alguns dels símptomes característics que s’associen a aquest defecte refractiu són:

 • Dificultat per enfocar els objectes a poca distància (menys d’1 m)
 • Necessitat d’allunyar el llibre, el mòbil, etc., per veure-hi més bé
 • Sensació que les lletres d’un text “ballen” o estan borroses
 • Mal de cap en fixar la vista en la lectura durant molt temps
 • Fatiga ocular (envelliment, ull sec, coïssor, sensació de sorreta, llagrimeig…), sobretot al final del dia o en condicions de poca il·luminació.

Pacient amb presbicia pantalla

Les persones amb vista cansada sovint allunyen el mòbil, tauleta o llibre per a poder veure millor

A mesura que progressa la presbícia, l’impacte en el dia a dia sol intensificar-se, encara que, a vegades, es tracta d’un procés “intermitent”.

Després dels primers símptomes, alguns  pacients semblen millorar i recuperar la seva capacitat d’enfocament però acaben empitjorant després.

Tractaments

Tot i que la presbícia no es cura, hi ha alguns mètodes que, igual que amb uns altres defectes refractius (hipermetropia, miopia, astigmatisme), ajuden a pal·liar la dificultat per enfocar.  

Correcció òptica

Les ulleres són el mètode més habitual. Es poden utilitzar diferents menes de vidres segons les necessitats visuals de cada pacient.

És habitual que, entre els 40 i 60 anys, normalment, es requereixi el canvi habitual de graduació a causa de l’evolució de la vista cansada.

Classes d’ulleres

 • Monofocals: només poden millorar la visió de prop i solen utilitzar-se inicialment per desenvolupar tasques puntuals de precisió, com ara llegir o cosir.
 • Bifocals: combinen la visió de lluny (zona superior de la lent) i de prop (zona inferior).
 • Ocupacionals: en aquest cas, la part de dalt del vidre serveix per a la visió a distàncies intermèdies i la part de baix per a distàncies pròximes. Són especialment indicades per a persones que passen moltes hores davant de l’ordinador.
 • Progressives: canvien progressivament la graduació per corregir tant la visió propera com la intermèdia i la llunyana. 

Lents progressives vista cansada presbicia

Les ulleres són una opció per a corregir la vista cansada

També es poden fer servir lents de contacte, que s’han d’adaptar de forma individualitzada en cada pacient.

Correcció quirúrgica

En l’actualitat, els avenços en cirurgia refractiva permeten corregir la presbícia per reduir la dependència d’ulleres o lentilles en molts pacients.

Aquestes són les principals tècniques que s’utilitzen:

 • Cirurgia làser: consisteix a modelar la còrnia per modificar la seva esfericitat (curvatura) i augmentar la profunditat de focus, i així es compensa la pèrdua d’acomodació del cristal·lí.
 • Implant de lents intracornials: no tenen poder òptic (és a dir, no modifiquen les diòptries) però, igual que el làser, combaten la dificultat per enfocar en la visió propera  incidint en la curvatura corneal. Aquestes lents es col·loquen centrades en la còrnia i poden extreure’s amb facilitat sense alterar les estructures oculars, per la qual cosa es tracta d’un procediment reversible.
 • Implant de lents intraoculars: consisteix a substituir el cristal·lí per una lent pseudofàquica (sigui monofocal o multifocal) que, a partir de certa edat, compleix la seva funció de manera més efectiva. És el mateix procediment que s’utilitza en la cirurgia de cataracta.

Video: Com corregir la presbícia?

El Dr. Elies explica els tractaments per a aquesta patologia tan comuna entre persones de certa edat

Determinar la cirurgia o el tractament més adequat requereix fer un estudi personalitzat de cada pacient.

En aquesta valoració hi intervenen factors clau com els següents:

 • l’edat
 • la professió (en especial les que requereixen un ús continuat de la visió propera) 
 • les preferències personals, que influeixen en les necessitats visuals

Més informació sobre els tractaments quirurgics