Cirurgia refractiva amb lents intraoculars

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
lente faquica

Què és?

La cirurgia refractiva amb lents intraoculars consisteix en la implantació de lents fàquiques o pseudofàquiques per corregir defectes refractius (miopia, hipermetropia i astigmatisme). Està indicada per a aquelles persones que desitgen prescindir de la correcció òptica.

Les lents fàquiques s'implanten entre la còrnia i el cristal·lí, sense extreure'l, per la qual cosa acostumen a estar indicades per a pacients joves (menors de 40/45 anys). Un dels seus grans avantatges és que es tracta d'una tècnica reversible. Depenent de l'espai de què es disposi dins de l'ull, poden arribar a corregir unes 20-21 diòptries en casos de miopia i fins a 10-12 diòptries en casos d'hipermetropia. Es poden col·locar davant de l'iris (lents de suport iridià) o entre l'iris i el cristal·lí (lents ICL).

A diferència de les lents fàquiques, les lents pseudofàquiques sí que substitueixen el cristal·lí, ja sigui perquè ha perdut la funció d'acomodar o perquè es tracta d'un cristal·lí opac (cataracta). La graduació que es pot corregir amb aquest tipus de lents és de fins a 35-40 diòptries de miopia i fins a 20 d'hipermetropia.

Lents intraoculars fàquiques i pròtesis oculars - Doctor Elies - IMO Barcelona

En quins casos es realitza?

La cirurgia refractiva amb lents intraoculars fàquiques està indicada per a pacients amb un grau d'hipermetropia alt, per corregir astigmatismes alts i quan la miopia és alta o quan existeix contraindicació per a l'aplicació de làser en les capes superficials o internes de la còrnia (Lasik) o per a la implantació d'anells intracorneals.

Habitualment, les lents intraoculars pseudofàquiques, que són les que s'utilitzen en la cirurgia de cataracta, s'implanten en alguns pacients amb presbícia o amb altres defectes refractius, que generalment són majors de 45 anys.

És necessari realitzar una exploració oftalmològica per considerar, en funció del nombre de diòptries a corregir i d'altres factors, quina és la millor opció en cada cas.

Lasik o lents: pros i contres - Doctor Elies - IMO Barcelona

Exàmens previs

Examen oftalmològic complet, mesurament de cambra anterior i còmput endotelial.

Abans de la intervenció

Cal fer un repòs relatiu de tres dies després de la intervenció (evitar esforços i prou). Després ja es pot fer vida normal, encara que és important evitar fregar-se els ulls.

Durant la intervenció

La intervenció es fa amb anestèsia tòpica i dura de 15 a 20 minuts. És ambulatòria.

Riscos

No existeixen riscos diferents als de qualsevol altre acte quirúrgic. Després de la cirurgia cal fer revisions periòdiques cada 1,5 o 2 anys per assegurar que el còmput endotelial (les cèl·lules presents a l’endoteli de la còrnia) no canvia.