Retinografia

Profesional IMO realizando prueba diagnóstica
Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Què és la retinografia?

La retinografia és una fotografia digitalitzada de la part posterior de l'ull, és a dir, del fons de l'ull. Aquesta tècnica permet registrar l'aparença de la retina del pacient, revisar les troballes, detectar canvis, estudiar-los i documentar-los.

En què consisteix?

La fotografia especialitzada del fons de l'ull consisteix en un microscopi adaptat i unit a una càmera flaix que proporciona una vista vertical i magnificada. Una càmera clàssica permet veure entre 30 i 50° d'àrea retinal –amb una ampliació de 2,5x–; la retina central, la màcula i el disc òptic són les principals estructures que es poden analitzar.

També hi ha una altra modalitat de retinografia anomenada de camp ampli, que capta més de 200°. Això significa un 80% de la retina en una imatge panoràmica que, a més de fer possible la visualització de les estructures abans esmentades, captura una imatge completa de la retina perifèrica.

Retinografia

Com es fa?

La retinografia central requereix dilatar prèviament la pupil·la amb gotes, que fan efecte al cap d’uns 15 minuts i que, durant unes hores, provoquen visió borrosa i enlluernament en el pacient. La retinografia de camp ampli no necessita l'ús d'aquests col·liris midriàtics per poder dur-se a terme.

Amb ambdues tecnologies es tracta d'una prova molt ràpida de fer a la consulta, de manera que es necessiten 10 minuts en el primer cas i menys de 5 en el segon, ja que tan sols cal una fotografia que es dispara amb una velocitat de captura de 0, 25 segons.

 

5 claus sobre la retinografia.

1. És una prova indolora, no hi ha contacte directe amb l'ull
2. L'única molèstia associada, és la necessitat que la pupil·la es dilati prèviament (gotes que triguen 15-20 minuts a fer l'efecte) en les retinografies centrals
3. A la retinografia de camp ampli no es necessita dilatació de la pupil·la.
4. No cal descansar de l'ús de lents de contacte. 
5. Prova molt ràpida de fer: entre 5 i 10 minuts per ull, depenent del tipus de retinografia.

En quins casos s'utilitza?

La retinografia és útil en l'observació i en la documentació de tot tipus de malalties que afecten el pol posterior de l'ull, com la DMAE, la retinopatia diabètica, el despreniment de retina, la uveïtis, els tumors o distròfies de la retina com la retinosi pigmentària, entre d'altres patologies retinals. A més, també permet veure el dany a la capa de fibres nervioses de la retina i al cap del nervi òptic en pacients amb glaucoma.