Indentació macular

DEMANA VISITA DEMANA VÍDEOCONSULTA

Tècnica reintroduïda a Espanya per l’IMO fa

14

anys

Indicada per al

50 %

dels alts miops que pateixen estafiloma

La cirurgia dura al voltant de

90

minuts i es combina amb vitrectomia

Què és la indentació macular?

La indentació macular és una tècnica quirúrgica que té per objectiu tractar casos molt específics de despreniment de retina, en concret, els que sorgeixen a causa d’un forat macular en pacients amb alta miopia. Aquestes complicacions es deuen a un tipus de deformació de la zona posterior del globus ocular que pateixen aproximadament el 50 % dels alts miops. Aquesta lesió, anomenada estafiloma, es deu al creixement anormal de l’ull miop i provoca una tracció sobre la retina, que pot afectar-ne la zona central (màcula) i comportar greus conseqüències per a la visió.

En quins casos es fa?

Aquesta tècnica està indicada per a pacients amb despreniment de retina provocat per un forat macular a causa de l’alta miopia.

Exàmens previs

Abans de la intervenció, és necessària una exploració oftalmològica completa per part del retinòleg, que examina especialment el fons de l’ull. Així mateix, es realitza una tomografia de coherència òptica (OCT), un escàner de les capes de la retina que permet valorar l’abast dels danys en la màcula.

Durant la intervenció

Aquest procediment quirúrgic, que va ser reintroduït de forma pionera a Espanya per l’IMO fa més d’una dècada, consisteix a col·locar un implant (“indentador”) de silicona o de polimetilmetacrilat sobre la part posterior del globus ocular, on es produeix l’estafiloma. La principal funció d’aquesta peça és exercir pressió sobre la zona on es troba la deformació per ajudar a adherirla retina despresa.

A més, es realitza una vitrectomia, tècnica que consisteix a extreure el gel vitri. Durant aquesta part de la intervenció, el cirurgià injecta gas o oli de silicona a la cavitat ocular, amb l’objectiu de fixar de nou la retina.

Ambdues tècniques es duen a terme amb anestèsia local i tenen una durada d’entre una i dues hores, segons el cas que presenta cada pacient.

Després de la intervenció

En finalitzar la cirurgia, es tapa l’ull operat. Després de 24 h, l’oftalmòleg realitza una visita postoperatòria i retira l’oclusió ocular.

Generalment, les persones intervingudes no experimenten dolor, però poden notar certes molèsties, com l’ull inflamat o vermell, durant les primeres 3 setmanes. Així mateix, el postoperatori varia en funció de la substància que el cirurgià utilitza per aplicar la retina:

  • Si s’ha introduït gas, el pacient ha de mantenir el cap de cap per avall (en decúbitpron) durant 5 dies. A més, durant els dies següents a l’operació, nota una bombolla de gas en la visió, que desapareix gradualment en 2 setmanes.
  • En els casos en els quals s’insereix oli de silicona, el pacient pot notar canvis en la visió i pot ser necessària una segona operació per extreure’l passats 2-8 mesos.

En tots dos casos, el pacient va recuperant visió progressivament i els resultats es consideren definitius un any després de la intervenció.

Riscos

Aquesta cirurgia no revesteix més riscos que els propis de qualsevol intervenció quirúrgica. Excepcionalment, alguns pacients poden experimentar sagnat o inflamacions postoperatòries.

Experts que duen a terme aquest tractament

Preguntes freqüents dels nostres pacients

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Pide cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.