Demodex, l’”habitant” desconegut de les pestanyes

25 de febrer de 2019

El Demodex folliculorum és un àcar que viu als fol·licles de les pestanyes d’algunes persones i, tot i que generalment resulta “inofensiu”, pot ser patogen i associar-se a algunes malalties. Una de les troballes recents en aquest camp ha estat obtinguda pel Dr. Juan Carlos Sánchez, especialista del Departament d’Oculoplàstica de l’IMO, que ha estudiat la relació del Demodex amb el carcinoma basocel·lular (el 90% dels tumors malignes de parpelles i el tipus de càncer de pell més comú).

“Per mitjà de la tècnica PCR de biologia molecular hem pogut quantificar una prevalença i densitat superiors d’aquest microorganisme en casos de carcinoma basocel·lular”, explica el Dr. Sánchez. Segons els resultats de la seva investigació –que li ha valgut el premi extraordinari de doctorat de la Universitat de Huelva en la branca de ciències de la salut–, l’àcar és present en més d’un 40% dels pacients amb aquest tumor maligne, davant del 20% dels individus de control (amb lesions benignes). “No hi ha una relació causa-efecte entre el Demodex i el carcinoma basocel·lular, però és un vincle per tenir en compte a l’hora de fer nous estudis i aplicar tractaments més efectius”.

Quines altres patologies pot causar el Demodex?

L’oftalmòleg de l’IMO destaca que, més enllà de la tumoral, sí que hi ha una associació directa entre l’àcar i altres patologies molt freqüents entre la població, com ara la rosàcia ocular o periocular, els calazis recurrents (mussols enquistats) o la blefaritis crònica (inflamació de la parpella lligada en molts casos a l’ull sec). La “caspa” a la base de les pestanyes, la sensació de sequedat ocular i de sorra a l’ull i l’enrogiment i irritació a la zona palpebral són símptomes de sospita típics en aquest perfil de pacients. No obstant això, “moltes vegades acudeixen a la consulta sense un diagnòstic clar, després d’haver provat diversos tractaments i no millorar”, destaca el Dr. Sánchez.

Malgrat que en moltes persones portadores el Demodex no és un microorganisme patològic, també es relaciona amb uns altres problemes molt comuns com ara la blefaritis (en aquesta imatge), l'ull sec, el calazi o la rosàcia.

Com afegeix l’especialista, “amb l’exploració rutinària amb làmpada de fenedura és difícil detectar el Demodex i, per això, cal extreure una pestanya i analitzar-la en un microscopi de gran augment”. A partir d’aquest diagnòstic, és possible ser més precisos en la prescripció del tractament: “Podem indicar productes d’higiene palpebral amb substàncies específiques per al Demodex, com tovalloletes amb oli d’arbre del te”.

En pacients amb tendència a desenvolupar calazis, una rutina adequada de neteja de les parpelles –una vegada al dia en casos lleus o al matí i a la nit en casos més severs– pot ajudar a prevenir que tornin a aparèixer i, per tant, a evitar cirurgies repetides per extirpar-los.

A qui afecta aquest àcar?

Respecte a la qüestió de per què el Demodex és el desencadenant d’una patologia en algunes persones i en altres no, el Dr. Sánchez apunta a la influència de diversos factors. D’una banda, la prevalença d’aquest microorganisme augmenta amb l’edat (és poc freqüent en nens i “habita” en més d’un 90% de les persones a partir dels 70 anys). Ara, no tot depèn del fet de ser portador de l’àcar o no, ja que, a més densitat d’infestació (nombre d’àcars per fol·licle), més probabilitat que causi problemes. “També tenen més risc que sigui un agent patogen les persones amb malalties dermatològiques de base, així com amb immunodeficiència per leucèmia, VIH, insuficiència renal, etc.”, conclou l’especialista en oculoplàstica de l’IMO.

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 21 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Demana cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.