Què són els punctal plugs?

Els punctal plugs són uns petits taps que s’insereixen als punts lacrimals per reduir el drenatge de la llàgrima. Amb això s’aconsegueix que la pel·lícula lacrimal es preservi durant més temps sobre la superfície de l’ull i, d’aquesta manera, s’alleugen els símptomes de la sequedat ocular i es prevé el dany que pot produir a la còrnia.

Són pràcticament imperceptibles a la vista i normalment solen estar fets de silicona, tot i que en alguns casos també es poden utilitzar taps temporals fabricats amb col·lagen, una substància natural que es dissol i que reabsorbeix l’organisme al cap d’unes setmanes.

En quins casos es fan servir?

Estan indicats en pacients amb ull sec que tenen una disminució severa de la producció de llàgrima. Ocorre, sobretot, en dones postmenopàusiques o en persones d’edat avançada. Els casos més greus s’associen a la síndrome de Sjögren, una malaltia autoinmune que afecta les glàndules de secreció externa (exocrines) de l’organisme, especialment las lacrimals i les salivals.

Exàmens previs

A més de fer una avaluació optomètrica i oftalmològica completa, l’especialista pot requerir proves addicionals per al diagnòstic de l’ull sec, com ara el test de Schirmer, que mesura la quantitat de llàgrima mitjançant unes tires de paper que es col·loquen a la part lateral externa de l’ull i que permeten determinar si hi ha un dèficit de producció.

Durant el tractament

El procediment es realitza a la consulta amb anestèsia tòpica (gotes) i és totalment indolor per al pacient. Els punctal plugs poden posar-se en els punts lacrimals de les parpelles inferiors i/o superiors, que recullen la llàgrima produïda per les glàndules lacrimals i que estan a la cantonada de la vora palpebral tocant al nas.

L’especialista col·loca els taps amb l’ajuda d’una pinça i, un cop emplaçats, s’adapten a la forma i a la mida del punt lacrimal de cada ull, sense produir generalment cap molèstia.

Després del tractament

Els punctal plugs són un mètode segur i efectiu, a més de reversible, ja que es poden extreure fàcilment a la consulta en cas que sigui necessari.

Pot passar que, per raons múltiples (per exemple, fregar-se els ulls), el tap lacrimal es desplaci o es perdi inclús sense que el pacient ho noti, per la qual cosa és important realitzar un seguiment periòdic amb l’oftalmòleg i verificar-ne el funcionament correcte.

Hi ha molt pocs riscos associats a aquest tractament i és infreqüent que ocorrin complicacions com ara excés de llagrimeig (ull ploraner), infeccions o al·lèrgies.

Tot i millorar la hidratació de l’ull pot seguir sent necessari l’ús de llàgrimes artificials, que abans d’inserir els punctal plugs eren insuficients per mantenir la sequedat ocular sota control.

Patologies associades

Preguntes freqüents dels nostres pacients

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Demana cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.