Ull ploraner

Un dels motius número
1
de consulta amb l'oftalmòleg
Impacte en la qualitat de vida a
2
nivells: visual i psicològic
Solució quirúrgica efectiva en més del
90%
dels casos
Watery eyes

Què és l’ull ploraner?

Perquè l’ull es mantingui sa és important que estigui ben lubricat. Per això té una glàndula que s’encarrega de produir les llàgrimes. Quan parpellegem, la parpella les estén damunt de la superfície ocular i bombeja l’excés de llàgrima cap a un petit conducte que acaba al nas.

La llàgrima és essencial per mantenir l’ull sa. Tot i això, l'excés de llagrimeig és un problema molest i relativament freqüent: és un dels símptomes que descriuen els pacients que visiten l'oftalmòleg.

Estructura del lagrimal

Estructura del lagrimal

Per què es produeix?

Quan el conducte que drena les llàgrimes cap al nas no funciona correctament, s'obstrueix, i això provoca que les llàgrimes s’acumulin a la superfície de l’ull i que es desbordin, de manera que cauen cap a la galta.

Com es pot prevenir?

En la majoria de casos, l’ull ploraner no es pot prevenir. Quan està relacionat amb una infecció nasal o una conjuntivitis, convé tractar-los adequadament. Evitar els traumatismes a l’ull contribueix a prevenir l’obstrucció del lacrimal.

Tub temporal als canalicles després d’una dacriocistorinostomia

Tub temporal als canalicles després d’una dacriocistorinostomia

Prova amb fluoresceïna

Prova amb fluoresceïna que permet veure la forma de la llàgrima

A més de l’excés de llagrimeig, hi ha altres símptomes, com ara l’excés de mucositat, la irritació ocular i la inflamació a l’angle intern de l'ull.

A vegades, les llàgrimes acumulades al conducte poden infectar-se, cosa que provoca dolor i inflamació al marge intern de les parpelles.

Quan el conducte lacrimal està obstruït es pot fer una intervenció quirúrgica per crear un nou conducte de drenatge (dacriocistorinostomia). En aquesta intervenció es col•loquen de manera temporal uns petits tubs de silicona que mantenen obert el nou conducte lacrimal fins que finalitza el procés de cicatrització.

Tanmateix, l’obstrucció del conducte lacrimal no sempre es pot arreglar. Quan passa això, cal implantar quirúrgicament un tub de drenatge artificial.

En tots dos casos, la cirurgia és ambulatòria, per la qual cosa no requereix ingrés hospitalari. La recuperació sol durar una setmana.

Ull ploraner i cirurgia sense incisió per via lacrimal. Dr. Medel – IMO Barcelona

 

Tots els pacients amb problemes al sistema de drenatge lacrimal són tractats per cirurgians oculoplàstics, especialitzats en malalties i alteracions de les parpelles, el sistema lacrimal, l’òrbita i les estructures facials adjacents.