La Societat Espanyola d’Especialistes en Baixa Visió fa les primeres passes

Carol Camino, de l’IMO, presideix la Sociedad Española de Especialistas en Baja Visión, que planteja trobades de professionals per impulsar la coordinació i la investigació.

La Sociedad Española de Especialistas en Baja Visión (SEEBV) ha començat a caminar després que el 2005 se’n plantegés la fundació per primera vegada i que el 2008, en un congrés internacional de Baixa Visió que va tenir lloc a Canadà, obtingués l’impuls definitiu. A partir d’aquesta trobada de professionals s’estableixen les bases per formar una junta directiva de la societat, de la qual actualment formen part 25 professionals i que presideix l’especialista en Baixa Visió de l´ IMO, Carol Camino.

Entre els objectius, destaca la difusió d’informació sobre la baixa visió a Espanya entre professionals i pacients. Segons explica Carol Camino, “cal conscienciar els oftalmòlegs que derivin als especialistes en baixa visió els pacients que no poden tractar”.

En terra de ningú

Aquesta estratègia conjunta és fonamental per impedir que les persones amb baixa visió es quedin sense atenció, ja que ni poden beneficiar-se de tractament mèdic o quirúrgic ni estan censades com a invidents.

La baixa visió afecta 20 milions de persones a la Unió Europea i 45 milions a tot el món, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut. A Espanya, una de cada sis persones més grans de 65 anys pateix pèrdua irreversible de visió i el percentatge augmenta amb l’edat. De fet, es preveu que els propers 20 anys el nombre d’afectats de deficiència visual augmenti un 25%.

La tasca informativa de la Sociedad pretén arribar també als pacients mateixos. Carol Camino afirma que “a la majoria de persones afectades per baixa visió els queda una punta de visió que es pot aprofitar i potenciar de manera que, en molts casos, poden recuperar la independència i l’autonomia”.

Investigació i coordinació

Un altre objectiu important de la SEEVB és promoure la investigació, especialment a través del finançament de laboratoris de Baixa Visió, que actualment funcionen a països com els Estats Units, on l’especialitat té més de 30 anys de tradició. A Europa, tanmateix, ha començat a consolidar-se fa 15 anys.

La nova societat aspira a assolir una millor coordinació entre els especialistes espanyols per mitjà d’un cens de professionals i la creació de protocols d’actuació comuns.