Rosario Juez

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

La Rosario és la primera pacient invident d'Europa a qui s'ha implantat de forma comercial el xip de retina IRIS®II, amb el qual percep estímuls lluminosos i ha après a espavilar-se millor en el seu dia a dia. La visió biònica ha deixat de ser una promesa per integrar-se en la realitat d'aquesta dona de Salamanca amb retinosi pigmentària, que confia en el futur d'aquesta innovadora tecnologia.

Testimonio Rosario Juez - Chip retina - Carol Camino

Rosario Juez, a qui van diagnosticar de retinosi pigmentària quan tenia 10 anys, creu fermament que "a la vida cal arriscar-se i lluitar". Aquesta convicció l'ha ajudat a suportar la malaltia després de perdre del tot la visió i li ha donat força per confiar que la investigació i el progrés tecnològic li oferirien una possibilitat de millora. Per això, la pacient de Salamanca va decidir posar-se en mans dels especialistes de l'IMO –referents en innovació i en distròfies hereditàries de la retina– i, quan li van proposar ser la receptora del primer xip de retina comercial IRIS®II, va acceptar sense vacil·lació. Segons afirma, era "un somni fet realitat", una anhelada oportunitat per guanyar qualitat de vida i, alhora, contribuir a deixar un valuós llegat científic. "La meva filla també pateix retinosi pigmentària i encara li queda molt per davant. Espero que no hagi d'arribar a la meva situació; vull que vegi que hi ha esperança."

Xip de retina: senyals de llum

La Rosario va superar els dubtes i els temors que comporta emprendre un camí pioner per contribuir com a pacient a l'avenç de la visió biònica. Els resultats de l'assaig clínic amb el nou xip de retina desenvolupat per Pixium Vision –amb la participació de l'IMO al costat d'altres centres europeus– avalen la seguretat de l’IRIS®II i la millora del rendiment visual dels seus receptors. Amb aquesta garantia i amb la certificació de la marca CE, el dispositiu es va implantar a la Rosario a l'agost, mitjançant una reeixida cirurgia a càrrec del Dr. Borja Corcóstegui.

Un mes i mig després, l'ull de la Rosario estava completament recuperat de la intervenció i va arribar un moment molt esperat: l'activació del xip de retina, amb l'ajust individualitzat dels 150 elèctrodes que el componen i que permeten rebre estímuls lluminosos. La Rosario descriu aquests estímuls com "punts i fils de colors". El simple fet de percebre'ls ja va ser una gran satisfacció per a ella. No obstant això, també era conscient de tota la feina que havia de fer per treure el màxim rendiment d'aquesta tecnologia i va demostrar una gran voluntat i motivació al desplaçar-se quinzenalment des de Salamanca fins a Barcelona per dur a terme les sessions de rehabilitació visual.

El xip de retina ofereix una forma nova de veure-hi a través de la percepció d'estímuls luminosos, que la Rosario ha après a interpretar gràcies a un procés intens de rehabilitació visual.

Aprendre a utilitzar la visió biònica

Carol Camino, optometrista especialitzada en baixa visió i encarregada de fer l'entrenament (d'un total de 40 h a consulta), explica que la clau és marcar-se objectius i augmentar progressivament la dificultat dels exercicis. Així, després d'aprendre a realitzar un bon maneig del sistema –compost, juntament amb el microxip, d'unes ulleres i d'un processador– i aconseguir localitzar objectes, la Rosario va començar a treballar en poder distingir-los. Segons Carol Camino, es tracta d’"ensenyar al cervell a associar la visió biònica a la visió real", de manera que la rehabilitació visual s'ha orientat a apropar-se al màxim possible a la vida quotidiana d'aquesta pacient amb retinosi pigmentària.

Reconèixer on es troba el seu gos guia, distingir si un llum està encès o apagat, detectar una porta o esquivar un arbre... són petits detalls que per a la Rosario marquen la diferència. "El xip de retina m'ha donat més seguretat i m'ajuda a ser una mica més autònoma en el meu dia a dia", una recompensa que bé mereix els esforços i que l'omple de confiança per anar adquirint cada vegada més habilitat i desimboltura. La pràctica constant i disciplinada que fa a Salamanca amb el suport de la seva família, un cop finalitzat el programa d'entrenament a l’IMO al novembre, li ha permès arribar a les proves d'avaluació dels 6 mesos al febrer amb una millora destacada.

Per davant li queda "continuar aprofundint en els exercicis per intentar treure tot el profit de la visió biònica", sense deixar enrere la il·lusió amb la qual va començar aquest procés i es va decidir a provar el xip de retina IRIS®II. La Rosario s'alegra d'haver fet aquest pas, ja que "tota obra comença amb els primers maons i aquestes són les bases d'un futur més esperançador", conclou.