No trobes la teva tovallola a la platja? Solucions noves per a problemes vells

Els avenços en cirurgia refractiva ofereixen cada vegada més opcions perquè les persones amb miopia guanyin llibertat i autonomia

Fa bon dia. Perfecte per anar a la platja. Preparem la bossa –tovallola, protector solar, aigua i un bon llibre– i pugem al cotxe esperant no trobar gaire trànsit. Encara és d'hora, tot i que els raigs de llum ja travessen el parabrisa. Agafem les ulleres de sol de la guantera i ens adonem que ens hem oblidat les graduades a casa, així que seguim amb els nostres vidres transparents i abaixem la visera. Obrim la finestreta perquè entri l'aire i ja es respira l'olor de mar. És moment d’aixecar el peu de l'accelerador i de relaxar-nos mentre gaudim del sol i d'un bany refrescant. Però, quan sortim de l'aigua, on és la tovallola? Sense ulleres, només albirem una capa borrosa de colors a la sorra i no ens serveix de res  haver pres com a referència el para-sol vermell del costat. Caminem a les palpentes per la riba fins que intuïm uns braços que s'agiten i ens saluden de lluny, incapaços de distingir encara el rostre dels nostres familiars o amics, que ja ens reclamen per fer un partit de pales. Recuperem les nostres ulleres, malgrat que de seguida ens les traiem. Ens molesten i ens cauen a cada dos per tres. Comencem a fallar perquè la pilota, igual que el nostre joc, es torna més imprecisa i confusa. Tenim excusa si no guanyem, com també en tenim per haver-nos desorientat entre la gentada: no hi veiem bé.

Cursa d’obstacles estival

Qui, amb unes quantes diòptries de miopia a cada ull, no s'ha sentit identificat amb aquesta "cursa d'obstacles" estival? És habitual que la miopia resti qualitat de vida en activitats quotidianes, especialment les que tenen a veure amb l'esport, l'aire lliure o l'estiu. En aquestes circumstàncies, les ulleres solen passar a un segon pla i els petits obstacles, en canvi, cobren protagonisme. Però a ningú li agrada haver de renunciar a la seva llibertat, per banal que pugui semblar en alguns casos. Les persones amb miopia també volen veure els peixos sota l'aigua i els estels al cel; l'expressió de la gent que troben; els cartells que aquestes vacances els anuncien el proper destí abans d'ensopegar-hi... Perquè, malgrat la miopia, la majoria de gent no vol perdre’s cap detall. No es tracta d'un caprici, ni d'una frivolitat. Per aquest motiu, la cirurgia refractiva tampoc pot abordar-se frívolament i, davant de les múltiples opcions quirúrgiques que hi ha actualment, la indicació i l'aplicació correctes per part d'un expert són dos elements clau que determinaran l'èxit i la seguretat dels resultats.

Múltiples opcions al nostre abast

I tot això, recolzat en els avenços constants en aquesta cirurgia. Per exemple, els nous models de lents intraoculars fàquiques i els equips de mesura i diagnòstic que en faciliten la col·locació entre la còrnia i el cristal·lí, fan d'aquesta tècnica una de les més segures per compensar les diòptries. A més, es tracta d'un procediment reversible, ja que les lents poden substituir-se després d’implantar-se a l'ull si es produeixen canvis en la visió. D'altra banda, la cirurgia refractiva LASIK –generalment la més estesa per corregir la miopia i que consisteix a modificar la curvatura corneal– també ha experimentat un gran perfeccionament gràcies a instruments d'última generació. És el cas del làser de femtosegon, que pot utilitzar-se en lloc del microqueràtom mecànic per obrir una làmina circular o "flap" a la superfície de la còrnia, la qual cosa aporta rapidesa, seguretat i predictibilitat a la intervenció, ja que executa amb exactitud impecable les instruccions del cirurgià. Així mateix, ha fet possible el desenvolupament de la tècnica Relex SMILE, que se serveix exclusivament d'aquest làser per a realitzar una microincisió de tot just 2 mm, sense necessitat d'obrir el convencional "flap".

Els quiròfans de l’IMO, equipats amb l’última tecnologia, són punters en l’aplicació de les tècniques més avançades de cirurgia refractiva i permeten oferir la màxima seguretat i confort als pacients.

Seguretat i confiança

La selecció de la cirurgia més idònia per a cada cas, en funció de característiques com el gruix, la resistència i la regularitat de la còrnia, condicionarà en bona part l'èxit de la intervenció. Així doncs, el coneixement especialitzat i l'experiència del nostre oftalmòleg són fonamentals per veure-hi clar i per oblidar-nos de la miopia, un canvi que notarem des del primer dia i que apreciarem, sobretot, en els detalls. Com ara despertar-nos i, només obrir els ulls, veure allò que ens alegra el matí sense necessitat de posar-nos les ulleres.