Ens hem de prendre molt seriosament la diabetis i les seves complicacions per a la visió

El canal EFE Salut entrevista els doctors Alberto Goday i Andrea Oleñik (aquesta darrera, màster en vitri i retina a l’IMO), que analitzen les complicacions que la diabetis provoca en qui la pateix i exposen el camí per controlar-la i reduir l’impacte de malalties com la retinopatia diabètica o l’edema macular diabètic.

La diabetis “ataca” els vasos sanguinis petits (però no només aquests) i això fa que òrgans com els ulls i, sobretot, la retina. es vegin especialment afectats per aquesta malaltia . En relació amb l’oftalmologia, la dada és negativament reveladora: la primera causa de pèrdua de visió i de declaració de cec legal és la diabetis.

A Europa, el 10% de les causes de ceguesa estan relacionades amb aquesta patologia. Per això és fonamental prendre’s la diabetis molt seriosament i això vol dir seguir escrupolosament les indicacions del metge, inclosos canvis importants en l’estil de vida de les persones amb la malaltia.

De tot això en parlen el doctor Alberto Goday, cap de secció del Servei d’Endocrinologia de l’Hospital del Mar de Barcelona, i la doctora Andrea Oleñik, màster en vitri i retina per l’IMO, en una xerrada sobre les complicacions que provoca la diabetis en les persones afectades per aquesta malaltia (uns cinc milions a Espanya, 360 milions arreu del món), organitzada recentment pel canal EFE Salut. Durant el debat es repassen alguns dels aspectes relacionats amb les complicacions derivades de la diabetis i es remarquen les oftalmològiques, especialitat de la Dra. Oleñik.

L’edema macular, una de les complicacions oftalmològiques greus de la diabetis

L’ edema macular forma part de les complicacions de visió que poden tenir els pacients diabètics, tant si la diabetis que tenen és de tipus 1 com si és de tipus 2. En aquesta patologia, els petits vasos de la retina es van fent malbé, de manera que el líquid passa a la màcula, que és el centre de màxima visió.

Tal com explica la Dra. Oleñik, en un estudi epidemiològic de Wisconsin (EUA) es va poder comprovar que un terç dels diabètics de tipus 2 havien desenvolupat edema macular (amb una incidència del 25% en els insulinodependents i d’un 15% en els no insulinodependents). Es tracta d’una complicació que condiciona de manera rellevant la qualitat de vida de qui la pateix, ja que l’edema macular afecta tots dos ulls i dificulta enormement l’activitat diària normal. Per això és fonamental acudir a l’especialista com abans millor i no esperar que la qualitat visual baixi massa.

Les complicacions es poden pal•liar, evitar o controlar

Per aconseguir que les lesions cròniques siguin menys freqüents, és imprescindible mantenir en nivells normals tant la glucosa com la pressió arterial; i, evidentment, evitar el tabac. En tot cas, pel que fa a la vista, el risc de no prendre’s seriosament la diabetis té un preu molt elevat.

Tot i que la diabetis no és una malaltia dolorosa, cal que no ens “saltem” cap control mèdic i que cada any fem una revisió oftalmològica. Per a la Dra. Oleñik, està clar: “Pel que fa a la vista, el repte és que els pacients estableixin la relació i la dimensió que hi ha entre diabetis i ceguesa; que assimilin que la diabetis pot produir ceguesa i que actuïn per evitar-ho”. Aquí pots veure el vídeo de la xerrada.