Els hàbits saludables i les revisions oculars periòdiques prevenen malalties de la retina

Seguir una dieta equilibrada, evitar el tabac i l’alcohol, fer exercici físic i visitar l’oftalmòleg en revisions periòdiques a partir dels 40 anys són claus per conservar la salut ocular, endarrerir l’aparició de retinopaties i fins millorar-ne el pronòstic

Seguir una dieta equilibrada, rica en antioxidants i vitamina A (retinol), evitar el tabac i l’alcohol i fer exercici pot ajudar a evitar patologies de la retina o a retardar-ne l’aparició i millorar-ne el pronòstic. És una de les principals conclusions que s’han extret del Congrés de Retina que va tenir lloc a l´ Institut de Microcirurgia Ocular, i que va reunir més de 300 oftalmòlegs d’arreu del món a Barcelona.

Dur una vida sana ajuda a prevenir malalties generals, com la diabetis, la hipertensió o les cardiopaties, patologies que, en tots els casos, “acaben afectant la retina“, segons els experts. Per això els especialistes han destacat també la necessitat de sotmetre’s a revisions oculars anuals a partir dels 40 anys, especialment si es tenen factors de risc importants, com ara antecedents familiars, alta miopia o malalties cròniques del sistema central. “La detecció precoç és fonamental per evitar l’evolució de les patologies retinals i per millorar el pronòstic funcional final”, segons el Dr. Borja Corcóstegui, director de l’IMO i coordinador del Congrés de Retina, al qual han assistit més de 300 oftalmòlegs d’arreu del món.

Aquesta és una de les principals conclusions de la reunió organitzada per l’Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona (IMO) i la European School for Advanced Studies in Ophtalmology (ESASO), i a la qual els experts han recordat que les malalties oculars més greus són les que s’originen a la retina. Entre aquestes, les de més incidència són les degeneratives i destaca la DMAE, Degeneració Macular Associada a l’Edat; les associades a la miopia alta; les d’origen vascular, principalment retinopatia diabètica; i les associades a problemes biomecànics com el despreniment de retina o traccions vitreomaculars.

L’IMO aposta un altre cop, aquesta vegada amb la participació de reputats experts internacionals, per la prevenció i la conscienciació de la necessitat de proves periòdiques per prevenir patologies oculars, tal com va fer en campanyes recents com la dedicada al Glaucoma, que va tenir lloc el passat mes de març, o la recent Campanya de Prevenció de la DMAE.