El Dr. Güell exposa a Austràlia les principals innovacions i tendències en cirurgia de cataracta

El Dr. José Luis Güell, especialista en còrnia, cataracta i cirurgia refractiva de l’IMO, va parlar de les principals innovacions en aquesta disciplina al recent congrés anual del Col•legi Reial d’Oftalmòlegs d’Austràlia i Nova Zelanda

El Dr. José Luis Güell, coordinador del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l’IMO, va ser un dels conferenciants internacionals convidats al 46è Congrés Anual del RANZCO (Royal Australian and New Zealand College of Ophthalmologists), que el passat mes de novembre va congregar més de 1.300 especialistes a la ciutat australiana de Brisbane. Una de les qüestions que va abordar al congrés va ser la combinació de les noves tècniques per a la queratoplàstia, tant penetrant com, especialment, lamel•lar (trasplantament selectiu d’algunes capes de la còrnia), i la cirurgia de cataracta, que també ha experimentat avenços importants aquests darrers anys. Un cop acabat el congrés, el Dr. Güell va parlar de les principals innovacions del 2014 en relació amb la disciplina en una entrevista per a Personal Eyes, clínica oftalmològica australiana líder en la cura personalitzada de la salut ocular. Concretament, l’especialista va destacar l’aplicació pionera de nous instruments, com ara Centurion, una plataforma intel•ligent de facoemulsificació que permet optimitzar la cirurgia de cataracta perquè ofereix més estabilitat, seguretat i eficiència gràcies a una tecnologia fluïdica activa de gran utilitat per a casos complexos. L’oftalmòleg també es va referir al sistema de guiatge per imatge Verion, amb el qual és possible crear una imatge digital de l’ull en alta resolució, cosa que dota d’una gran precisió la planificació i l’execució quirúrgica.

Durant la seva intervenció, el Dr. Güell va abordar les grans fites de la cirurgia de cataracta del darrer any, com ara l’ús del sistema de guiatge per imatge Verion, amb el qual és possible obtenir imatges digitals de l’ull en alta resolució.

Durant la seva intervenció, el Dr. Güell va abordar les grans fites de la cirurgia de cataracta del darrer any, com ara l’ús del sistema de guiatge per imatge Verion, amb el qual és possible obtenir imatges digitals de l’ull en alta resolució.

 

També l’ús d’altres equipaments com ara el topògraf i l’analitzador de la forma de la còrnia Cassini, únic de la seva classe basat en la tecnologia LED, permet millorar l’alineació de les lents intraoculars tòriques en la cirurgia de cataracta, segons l’especialista de l’IMO, que també va apuntar a un nou concepte de lents tòriques pseudofàquiques (amb substitució del cristal•lí) que en un futur proper es faran servir cada cop més en el mesurament de l’astigmatisme corneal posterior. Finalment, l’oftalmòleg de l’Institut va compartir amb l’equip de Personal Eyes les que seran les principals tendències en la subespecialitat al llarg de 2015. Per enguany, el Dr. Güell confia en l’extensió de l’ús del làser de femtosegon, que es preveu que millori la fragmentació de nuclis amb la tècnica del phacorolling; la combinació de l’esmentat Verion amb el sistema ORA, que permetrà als cirurgians veure en temps real, durant la intervenció de cataracta, les incisions i l’alineació de les lents per a una col•locació òptima; la introducció de WIOL, una lent intraocular bioanalògica feta d’un material d’hidrogel molt semblant al cristal•lí humà i, finalment, la manipulació de l’asfericitat corneal i les diferents opcions per incrementar la profunditat de focus postquirúrgica amb lents pseudofàquiques. Consulta aquí l’entrevista original per a Personal Eyes.