Combatre la ceguesa des de la innovació i el compromís social

El Dr. Borja Corcóstegui, fundador d’Ulls del Món i director mèdic de l’IMO, conversarà amb el periodista Ricardo Fernández Deu en un sopar-col•loqui en benefici de la Fundació Ulls del Món

L’oftalmòleg Borja Corcóstegui, director mèdic de l’Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona (IMO) i cofundador i vicepresident de la Fundació Ulls del Món, protagonitzarà dijous, 13 de juny, a partir de les 20.45 h, un sopar-col•loqui al Círculo Ecuestre en el qual exposarà la seva experiència combatent la ceguesa des de la innovació de la seva clínica barcelonina i el compromís social de la Fundació que va impulsar fa més de 10 anys amb en Rafael Ribó. L’acte benèfic, que començarà amb un sopar i continuarà amb un col•loqui entre l’oftalmòleg i el periodista Ricardo Fernández Deu, ha estat organitzat per fer conèixer la lluita contra la ceguesa a través, d’una banda, del desenvolupament tecnològic com a motor de l’excel•lència mèdica, i de l’altra, de la cooperació internacional, una responsabilitat inajornable, especialment en l’actual context de crisi.

Innovació aplicada a la lluita contra la ceguesa

El Dr. Borja Corcóstegui és un dels principals referents internacionals de l’oftalmologia actual. A mitjan anys 80 va decidir impulsar un nou model de medicina oftalmològica privada i va crear un equip d’oftalmòlegs subespecialistes en les diverses parts de l’ull i les seves patologies associades, per fomentar una atenció mèdica i quirúrgica altament especialitzada i promoure la docència i la investigació en el camp de l’oftalmologia. Amb l’afany d’estar a l’avantguarda de l’especialitat, Corcóstegui i el seu equip van ser pioners en la introducció de noves tècniques i tractaments, van desenvolupar nous instruments quirúrgics i van introduir, per primer cop a Espanya, la cirurgia ambulatòria (sense ingrés) en el camp oftalmològic. Ja com a Institut de Microcirurgia Ocular (IMO), l’oftalmòleg i el seu equip van obrir una primera clínica el 1994, l’activitat de la qual es va traslladar el 2009 a la seu actual, un centre de referència internacional, de 22.000 metres quadrats, amb 9 sales d’operacions, 70 consultes i un laboratori d’investigació genètica. Des de l’IMO, per metges espanyols de diverses especialitats consultats per l’OCU el 2012, Corcóstegui és un exemple d’innovació aplicada a l’oftalmologia per lluitar contra la ceguesa i millorar la qualitat de vida al nostre entorn.

Compromís amb la ceguesa evitable al món

En un altre àmbit, Corcóstegui també ha estat pioner a desenvolupar un projecte de gran impacte i compromís, a mitjan i llarg termini, amb la lluita contra la ceguesa evitable als llocs més desfavorits del planeta en impulsar, l’any 2001, la Fundació Ulls del Món, que contribueix a fer que les persones amb deficiències visuals i sense recursos econòmics dels països pobres puguin rebre atenció oftalmològica de qualitat per part dels serveis locals de salut i que es puguin crear les condicions per disminuir la incidència de les patologies oculars a cada territori. Actualment té projectes de cooperació als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf (Algèria), Moçambic, Bolívia i Mali, on promou l’eradicació de la ceguesa evitable abans de l’any 2020, d’acord amb el programa internacional Vision 2020: The Right to Sight, que lidera l’OMS i l’Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa, i del Consell Assessor de la qual forma part Ulls del Món.

Formació del personal local en l’atenció oftalmològica de qualitat

Des dels inicis, la Fundació ha aconseguit obrir els ulls a milers de persones a través d’unes 175.000 consultes i refraccions i més d’11.000 operacions quirúrgiques. Tanmateix, l’èxit de la Fundació recau en la formació del personal local i la seva aposta per crear xarxes d’atenció oftalmològica que atenguin els pacients i els derivin dels serveis d’atenció primària a centres especialitzats on puguin rebre atenció oftalmològica de qualitat. En aquest sentit, i només l’any 2012, professionals locals formats per Ulls del Món han atès 57.774 persones. Igualment Ulls del Món sensibilitza l’opinió pública del nostre entorn respecte de les deficiències a la sanitat bàsica d’aquelles zones.

Convocatòria

Sopar-col•loqui: COMBATRE LA CEGUESA DES DE LA INNOVACIÓ I EL COMPROMÍS SOCIAL • Dijous, 13 de juny de 2013. A partir de les 20.45 h • Modera l’acte: Ricardo Fernández Deu • Círculo Ecuestre • Balmes, 169 bis. Barcelona