La meitat dels escolars en risc d'exclusió revisats a Badalona requereixen tractament

El programa de prevenció de la salut ocular infantil, de la Fundació IMO en col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa", ha proporcionat tractament sense cost a 56 nens del centenar explorat en la primera campanya de 2016

La primera campanya del 2016 del Programa de salut ocular en la infància desfavorida, impulsat per la Fundació IMO i l'Obra Social "la Caixa" dins el programa CaixaProinfància, s'ha tancat amb 117 exploracions oculars gratuïtes a escolars en risc d'exclusió social de Badalona (dies 29 i 30 de març). D’aquesta manera, s'ha revisat per primera vegada 43 nous alumnes i s'ha ofert seguiment a 74 més, als quals es va recomanar control periòdic en anteriors rondes del projecte.

Arran de les noves visites (43), l'equip d'optometristes i d’oftalmòlegs voluntaris de la Fundació IMO ha detectat problemes de visió no diagnosticats o sospita d'ells en un 30% dels nens atesos per primera vegada. Entre aquests 13 escolars, 7 han presentat defectes refractius (en dos casos combinats amb "ull gandul" i estrabisme) que han requerit tractament –motiu pel qual s’han proporcionat les ulleres adequades sense cost per a les famílies–, mentre que en 4 alumnes de moment no s'ha considerat necessària la correcció òptica tot i que és important estar alerta de l’evolució en les pròximes campanyes. Així mateix, també s'ha ofert tractament amb col·liris a un nen amb blefaritis (inflamació de la parpella) i s'ha derivat un altre alumne a l’IMO per fer-li proves complementàries que corroborin el diagnòstic.

La visió es desenvolupa durant la infància i, per això, un 30% dels nens amb defectes refractius experimenten canvis de graduació que s’han de seguir de prop.

Un bon control

Pel que fa a les revisions de seguiment (74), s'ha confirmat patologia en un 64% dels alumnes (46 pacients) i els defectes refractius han estat els problemes visuals més comuns (35 casos). No obstant això, també és destacable el nombre de casos d'altres alteracions oculars típiques en la infància, com l’anisometropia o diferència en el grau de visió entre els dos ulls (10), l'estrabisme (15) i l’"ull gandul" (10), a més de 3 casos de conjuntivitis i blefaritis, inflamacions relativament comunes a qualsevol edat. Com a resultat d'aquests controls, el Programa de salut ocular en la infància desfavorida ha inclòs la prescripció i el lliurament de 18 noves correccions òptiques, el manteniment de 26 ulleres amb la mateixa graduació i 2 canvis de vidres, així com 10 tractaments oclusius amb pegat i 2 tractaments mèdics, que en 6 pacients s'han complementat amb una derivació a l’IMO.

Per valorar l'evolució dels infants en el període de desenvolupament visual i garantir l'adhesió al tractament o la conveniència d’iniciar-lo en els casos en què han mostrat conducta expectant, la iniciativa de la Fundació IMO i l'Obra Social "la Caixa" tornarà a Badalona al mes de octubre. Per aquells dies, i a partir d'aquesta primera campanya del programa el 2016, ja s'han previst 54 revisions de seguiment (juntament amb 43 controls més en un termini d'un any), que se sumaran a les primeres visites d'alumnes que començaran el nou curs de P4.