Cataractes

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Causa número
1
de ceguesa al món
Afecta més del
50%
dels més grans de 65 anys
Ull operat de cataractes

Què són les cataractes?

Les cataractes són la pèrdua de transparència del cristal·lí, una estructura ocular amb les següents característiques:

 • és la lent natural de l'ull que hi ha darrere de la pupil·la
 • permet enfocar a diferents distàncies
 • A través d'aquesta lent passen els raigs de llum cap a la retina i allà es formen les imatges

Per això, quan el cristal·lí s'opacifica i impedeix el pas nítid de la llum a la retina, el pacient pateix una pèrdua progressiva de visió.

La cataracta, primera causa al món de discapacitat visual

Es tracta de la primera causa de discapacitat visual al món (17 milions de persones amb ceguesa evitable per cataracta) i, als països desenvolupats, és la patologia més operada. A causa de l'augment de l'esperança de vida i de l'envelliment de la població, la seva prevalença va en augment.

Cristal·lí transparent sense cataracta

Cristal·lí transparent sense cataracta.

Cristal·lí opac amb cataracta.

Cristal·lí opac amb cataracta.

Per què es produeix la cataracta?

Més d'un 80% de les cataractes estan relacionades amb l'edat, ja que l'envelliment és el principal responsable d'aquesta patologia.

Com a conseqüència dels processos oxidatius que afecten l'organisme, el cristal·lí va perdent amb el temps la seva elasticitat i capacitat d'enfocament (presbícia) i també la seva transparència (cataracta), de manera que es desenvolupa progressivament la malaltia. Per aquest motiu, la meitat de persones amb més de 65 anys la pateixen.

Les causes de la cataracta

No obstant això, és un error pensar que la cataracta només es dona en gent gran, ja que també pot presentar-se des del naixement (cataracta congènita) o estar propiciada per diferents factors aliens a l'edat:

 • Condicionants genètics
 • Traumatismes
 • Malalties oculars, com l'alta miopia o la uveïtis
 • Malalties de l'organisme, com la diabetis, l'obesitat o la hipertensió arterial
 • Consum de certs fàrmacs, com els corticoides

"Amb la catarata et vas adaptant no només a perdre visió sinó també a perdre característiques com el contrast. Per això, després d'operar-se, alguns pacients se sorprenen de la llum que són capaços de percebre de nou”. Dr. Güell – IMO Barcelona

Com es pot prevenir la cataracta?

La cataracta no es pot prevenir, però es pot diagnosticar de forma precoç, quan encara no resulta incapacitant per a la vida del pacient.

Quan operar les cataractes?

Per poder detectar-ne la presència i determinar-ne la tipologia, mida i localització, a més del moment indicat per operar-la, s'aconsellen revisions periòdiques amb l'oftalmòleg especialment a partir dels 40-45 anys (edat a la qual comença a activar-se el procés degeneratiu del ull).

Per evitar l'acceleració de la cataracta, també es recomana prestar atenció als hàbits de vida que perjudiquen la salut ocular i que poden contribuir a que aparegui, com ara el tabac, l'alimentació desequilibrada i l'exposició acumulada al sol sense protecció.

Símptomes de les cataractes

L'edat i la distribució de l’opacificació són els factors principals que determinen l'impacte de la cataracta sobre la visió i la qualitat de vida. Entre els símptomes comuns que noten els pacients destaquen:

 • Visió borrosa, "ennuvolada" i, de vegades, doble
 • Fotofòbia (molèstia excessiva davant la llum) i enlluernaments
 • Disminució de la sensibilitat a colors, contrastos, relleus, profunditat...
 • Empitjorament de la visió en dies assolellats
 • Dificultat per conduir de nit
 • Pèrdua de seguretat a l’hora de caminar o de pujar/baixar escales
 • Augment de la miopia (visió llunyana poc nítida)
 • Incapacitat per llegir lletres petites
 • Recuperació sobtada de la visió que fa que deixin de necessitar-se ulleres de prop
 • Canvis freqüents en la graduació de les ulleres

Pérdua de visió gradual

La pèrdua de visió que provoca la cataracta –tant en quantitat com en qualitat– sol ser gradual i és habitual que molts pacients no la percebin inicialment i s'hi adaptin, motiu pel qual experimenten un gran canvi després de la cirurgia.

 

Lent intraocular

Simulació de la visió d'un ull sa.

Ull amb alta miopia

Simulació de la visió d’un ull amb cataracta.

Tractament de la cataracta 

La pèrdua de visió a causa de la cataracta és reversible quirúrgicament, mitjançant una cirurgia que actua sobre el cristal·lí i que, gràcies a la seva alta eficàcia i seguretat, es pot practicar de forma cada vegada més primerenca per minimitzar l'impacte de la patologia.

La tècnica més habitual és la facoemulsificació, que consisteix a desfer la cataracta i aspirar-la, bé sigui a través del mètode convencional per ultrasons o amb el nou làser de femtosegon. L’IMO el va incorporar de forma pionera per aquesta intervenció el 2012 i, atesa la seva gran precisió, és útil sobretot en casos complexos, com ara els congènits o posttraumàtics.

Com és la cirurgia de cataractes?

La cirurgia de cataracta acaba amb el reemplaçament del cristal·lí opac per una lent intraocular artificial, que pot ser de diferents tipus en funció de les necessitats visuals de cada pacient per aconseguir la màxima independència de l'ús de correcció òptica després de l'operació.

Aquest procediment d'implantació d'una lent intraocular pseudofàquica (en substitució del cristal·lí) és també una de les opcions de cirurgia refractiva per corregir la vista cansada, ja que se supleix la lent natural de l'ull i se’n compensen els problemes d'enfocament abans que arribi a acusar la pèrdua de transparència per cataracta.

Fruit d’aquesta doble vessant, suposa l'operació ocular més practicada i va a l’alça, tot i que no s’ha de banalitzar per aconseguir uns resultats òptims.

Procediment quirúrgics