Cirurgia refractiva amb lents intraoculars

Demana visita. Digues-nos quin dia prefereixes per a la teva propera visita
lente faquica

Què és?

La cirurgia refractiva amb lents intraoculars consisteix en la implantació de lents fàquiques o pseudofàquiques per corregir defectes refractius (miopia, hipermetropia i astigmatisme). Està indicada per a aquelles persones que desitgen prescindir de la correcció òptica.

Les lents fàquiques s'implanten entre la còrnia i el cristal·lí, sense extreure'l, per la qual cosa acostumen a estar indicades per a pacients joves (menors de 40/45 anys). Un dels seus grans avantatges és que es tracta d'una tècnica reversible. Depenent de l'espai de què es disposi dins de l'ull, poden arribar a corregir unes 20-21 diòptries en casos de miopia i fins a 10-12 diòptries en casos d'hipermetropia. Es poden col·locar davant de l'iris (lents de suport iridià) o entre l'iris i el cristal·lí (lents ICL).

A diferència de les lents fàquiques, les lents pseudofàquiques sí que substitueixen el cristal·lí, ja sigui perquè ha perdut la funció d'acomodar o perquè es tracta d'un cristal·lí opac (cataracta). La graduació que es pot corregir amb aquest tipus de lents és de fins a 35-40 diòptries de miopia i fins a 20 d'hipermetropia.

Lents intraoculars fàquiques i pròtesis oculars - Doctor Elies - IMO Barcelona

En quins casos es realitza?

La cirurgia refractiva amb lents intraoculars fàquiques està indicada per a pacients amb un grau d'hipermetropia alt, per corregir astigmatismes alts i quan la miopia és alta o quan existeix contraindicació per a l'aplicació de làser en les capes superficials o internes de la còrnia (Lasik) o per a la implantació d'anells intracorneals.

Habitualment, les lents intraoculars pseudofàquiques, que són les que s'utilitzen en la cirurgia de cataracta, s'implanten en alguns pacients amb presbícia o amb altres defectes refractius, que generalment són majors de 45 anys.

És necessari realitzar una exploració oftalmològica per considerar, en funció del nombre de diòptries a corregir i d'altres factors, quina és la millor opció en cada cas.

Lasik o lents: pros i contres - Doctor Elies - IMO Barcelona

Exàmens previs

Examen oftalmològic complet, mesurament de cambra anterior i còmput endotelial.

Abans de la intervenció

Cal fer un repòs relatiu de tres dies després de la intervenció (evitar esforços i prou). Després ja es pot fer vida normal, encara que és important evitar fregar-se els ulls.

Durant la intervenció

La intervenció es fa amb anestèsia tòpica i dura de 15 a 20 minuts. És ambulatòria.

Riscos

No existeixen riscos diferents als de qualsevol altre acte quirúrgic. Després de la cirurgia cal fer revisions periòdiques cada 1,5 o 2 anys per assegurar que el còmput endotelial (les cèl·lules presents a l’endoteli de la còrnia) no canvia.