M. Carmen, una dona discapacitada de 50 anys a la qual van diagnosticar 15 diòptries, mai no s’havia fet una revisió ocular

Un total de 280 de les 600 persones amb discapacitat intel•lectual que va fer la revisió gratuïta a la doble jornada “Vine i Veuràs” organitzada per Abre Sus Ojos a l’IMO aquest cap de setmana, necessiten ulleres graduades i les tindran sense cost
Ven y verás 2011. Abre sus Ojos en IMO Barcelona

Quasi el 50% de les persones amb discapacitat intel•lectual que divendres i dissabte han participat a les revisions oculars gratuïtes organitzades per l’associació Abre sus Ojos a l´ IMO, necessiten correcció òptica. L’associació sense ànim de lucre, que pretén millorar la qualitat visual de persones amb discapacitat intel•lectual, lliurarà gratuïtament ulleres adaptades a 280 de les 600 persones que aquest cap de setmana han participat a la trobada “Vine i Veuràs”, una cita que, anualment, ofereix revisions gratuïtes a aquest col•lectiu, un 5% del qual manifesta problemes visuals severs, en contrast amb el 0.2% de la resta de població.

Segons Ernesto Marco, vicepresident d’Abre Sus Ojos, el 50% dels pacients visitats amb necessitats de correcció òptica “és un dels percentatges més elevats que ens hem trobat des que el 2003 vam començar a organitzar aquestes trobades anuals”. La participació de persones amb discapacitat a la doble jornada de Barcelona, que ha pujat a 600, suposa també un rècord, encara que n’hagin fallat 200 de les previstes inicialment, “cosa que és habitual que passi”, segons Marco.

Entre les 280 persones que en un termini màxim de dos mesos rebran ulleres graduades sense cost n’hi ha algunes que requerien un augment de graduació i altres a les quals s’ha diagnosticat per primera vegada un problema refractiu o simplement presbícia (vista cansada), ja que mai abans s’havien sotmès a una revisió ocular. “És el cas, per exemple, de M. Carmen, una dona discapacitada d’uns 50 anys a la qual ahir vam diagnosticar 15 diòptries. Quan li vam posar les ulleres de prova, amb una graduació de 8, la pacient va alçar el cap –el monitor que l’acompanyava ens havia comentat que sempre anava amb el cap cot– i va començar a plorar. Va passar de no veure pràcticament res a veure-hi”, explica el portaveu d’Abre Sus Ojos. “Tan sols necessitava una mica d’atenció i un parell d’ulleres perquè la vida li canviés radicalment”, conclou. Casos com aquest es repeteixen a les jornades que cada any organitza Abre Sus Ojos a diferents ciutats espanyoles. De fet, durant aquests dos dies s’han detectat almenys quatre casos de persones amb més de vint diòptries, “cecs”, que mai no havien estat avaluats, segons els testimonis dels voluntaris.

Per a Ernesto Marco, els factors que influeixen en aquest fet són múltiples: “són pacients difícils de diagnosticar perquè molt sovint no són capaços de manifestar les seves mancances i necessitats; són complicats d’explorar en una consulta òptica o oftalmològica no especialitzada perquè la majoria no tenen tests adaptats per a aquest col•lectiu ni temps ni habilitats per oferir el tracte especial que requereixen aquests pacients i perquè, entre totes les necessitats de salut, a vegades greus, que solen acompanyar la discapacitat intel•lectual, la visual sol ser la que els familiars o cuidadors presten menys atenció”.

Urgències oftalmològiques greus

A més de defectes de refracció o presbícia, durant les revisions d’aquest divendres i dissabte s’han detectat quatre casos d’urgència oftalmològica greu per glaucoma agut, despreniment de retina o úlcera a la còrnia. Així mateix, s’han detectat altres malalties oculars no diagnosticades prèviament, com ara cataractes, “la patologia que més abunda entre aquest col•lectiu, ja que es tracta d’una malaltia degenerativa que apareix abans en pacients en els quals el procés d’envelliment general és més ràpid que en la resta de la població“, segons la Dra. Carolina Pallàs, oftalmòloga de l’IMO i voluntària de “Vine i Veuràs”.

La doctora és una dels 14 oftalmòlegs de l’IMO que han treballat desinteressadament en el projecte amb 10 optometristes i 13 auxiliars administratius del centre, a més de 80 voluntaris més d’Abre Sus Ojos, 67 dels quals s’han desplaçat a Barcelona des de diversos punts d’Espanya.

La doble jornada ha tingut la col•laboració del Col•legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC) i de Dincat (Discapacitat Intel•lectual Catalunya), que han coordinat la participació de les 600 persones amb discapacitat, procedents d’escoles d’educació especial, habitatges tutelats, centres ocupacionals, fundacions i associacions de la província de Barcelona.