Lents de contacte toves: còmodes i fàcils de fer servir

Demana visita. Digues-nos quin dia prefereixes per a la teva propera visita

Són les més conegudes i es fan servir per compensar defectes refractius moderats

L’ús de lents de contacte toves està àmpliament estès entre la població que busca compensar defectes refractius moderats com ara miopia, hipermetropia y astigmatisme. Es tracta de les lents més còmodes de fer servir i de conservar: són senzilles de posar, de treure i, a més, no solen causar molèsties als qui les porten. La caducitat de les lents de contacte toves (diàries, quinzenals, mensuals i, fins i tot, anuals), dependrà dels requeriments de cada pacient.

Tal com explica Mireia Campos, optometrista de l’IMO, “per a les persones que només duen lentilles un parell o tres de dies a la setmana, són preferibles les diàries; mentre que per a un ús més sovintejat, es tendeixen a prescriure les mensuals. Quan les graduacions són elevades, les lents anuals poden ser una bona opció per assolir més confort visual”.

Quines precaucions cal prendre quan es fan servir aquest tipus de lents?

Si fas servir lents de contacte toves, les còrnies també necessiten respirar. És important que segueixis aquestes recomanacions:

 • No et posis les lents de contacte tan aviat com et despertis: deixa que passin com a mínim 20 minuts. I això val també per l’hora de treure-te-les: no ho facis al moment d’anar a dormir, sinó 20 minuts abans com a mínim.
 • No dormis mai amb les lents de contacte posades. En cas que ho facis per error, humecta les lents amb llàgrima artificial abans d’extreure-les. No et treguis mai les lents directament, ja que t’arrisques a provocar alguna ferida a la còrnia.
 • És molt important que les lents de contacte estiguin sempre humides. Per això, quan les duguis posades has de fer servir la llàgrima artificial prescrita per l’especialista, sobretot en llocs tancats amb calefacció o aire condicionat.
 • La solució única, a més de netejar i desinfectar les lents de contacte, les torna a omplir d’humectant i fa que siguin molt més còmodes d’ús. T’aconsellem que duguis sempre l’estoig de les lents amb solució única neta per poder esbandir-les o desar-les de manera segura sempre que et calgui.

Com es col•loquen a l’ull les lents toves?

 1. Renta’t bé les mans amb aigua i sabó neutre i eixuga-te-les amb paper o amb una tovallola que no desprengui borrissol.
 2. Esbandeix la lent amb unes gotes de solució única.
 3. Col•loca la lent a la punta del dit índex. Amb el dit mig de la mateixa mà, subjecta la parpella inferior i amb l’índex de l’altra mà subjecta la parpella superior.
 4. Mira lleument cap amunt i col•loca la lent a la part inferior blanca de l’ull amb l’ajuda d’un mirall. Mira cap amunt i deixa anar la parpella superior. Mou l’ull cap als costats i deixa anar la parpella inferior. La lent ja està col•locada i centrada.

Com s’han d’extreure?

 1. Renta’t bé les mans amb aigua i sabó neutre i eixuga-te-les amb paper o amb una tovallola que no desprengui borrissol.
 2. Amb el dit del mig de la mà amb què escrius, separa la parpella inferior de l’ull i amb l’índex mou la lent cap a la part blanca de l’ull; pessiga-la amb compte i treu-la. Col•loca la lent a l’estoig seguint les instruccions que indiquem a l’apartat “Com s’han de mantenir les lents toves?”.
 3. Si notes la lent una mica enganxada a l’ull, aplica’t una o dues gotes de llàgrima artificial, parpelleja un parell de vegades i torna-ho a provar.

Com s’han de mantenir les lents toves?

 1. Renta’t bé les mans durant 10 segons amb sabó neutre i eixuga-te-les amb paper o amb una tovallola que no desprengui borrissol.
 2. Extreu la lent i col•loca-la al costat de l’estoig que li correspongui: L/R (left/right) o E/D (esquerre/dret). Cobreix la lent del tot amb solució única. Hauràs de canviar-la cada dia.
 3. Per a una correcta desinfecció, les lents hauran d’estar a l’estoig un mínim de 6 hores.
 4. Abans de tornar-te-les a posar, esbandeix-les amb solució única. Llença el líquid de l’estoig i deixa’l buit i ben tancat per evitar tota contaminació possible.
 5. Amb cada envàs de solució única trobaràs un estoig nou; llença l’anterior.
 6. No facis servir mai productes caducats per netejar o conservar les lents.
 7. Evita que les lents entrin en contacte amb l’aigua o la saliva, ja que tots dos elements podrien omplir-les de gèrmens i causar infeccions oculars greus.

Consells relacionats amb l’ús de lents de contacte toves

Hi ha un seguit de precaucions que has de tenir en compte si ets usuari d’aquest tipus de lents:

 • Si practiques esports aquàtics, és preferible que facis servir lents de contacte d’ús diari i després, quan surtis de l’aigua, hauràs de llençar-les.
 • No facis servir aigua de l’aixeta per esbandir les lents.
 • Col•loca’t les lents de contacte abans de maquillar-te i intenta evitar l’excés de maquillatge damunt de les parpelles i de les pestanyes.
 • No et posis mai una lent trencada o esquerdada.
 • Si la lent de contacte et molesta, posa’t en contacte amb nosaltres!