L’encreuament (cross-linking) corneal frena el queratocon i millora la visió en molts casos

Un estudi de l’IMO va confirmar l’eficàcia d’aquest tractament que atura l’avenç de la patologia en el 95% dels pacients tractats i en millora la visió en molts casos. El tractament frena la progressió del queratocon, que és la principal causa de trasplantament de còrnia en joves.

El seguiment durant tres anys de 50 pacients d’entre 13 i 30 anys tractats de queratocono a l´ Instituto de Microcirugía Ocular de Barcelona amb la tècnica coneguda com a encreuament o cross-linking, ha posat de manifest l’eficàcia d’aquest tractament per aturar la progressió de la malaltia, principal causa de trasplantament de còrnia en joves.

A diferencia d’altres tractaments que no frenen la malaltia, el cross-linking impedeix que el queratocon avanci en un 95% dels casos i millora la regularitat de la còrnia i, per tant, de la visió, en un 75% dels pacients.

El tractament es confirma com una alternativa efectiva per prevenir i evitar el trasplantament de còrnia, “cosa que aconseguirà canviar la futura aplicació generalitzada de l’encreuament com a tractament de referència per a aquesta patologia”, segons el Dr. Óscar Gris, de la Unitat de Còrnia de l’IMO, un dels centres pioners d’Espanya en l’aplicació d’aquesta tècnica.

Queratocon i astigmatisme

El queratocon és una patologia que fa que la còrnia adquireixi forma de con en lloc de l’arrodonida, pot ser progressiu i provoca astigmatisme irregular. Molt sovint no es pot corregir amb ulleres ni amb lents de contacte rígides. Gairebé sempre afecta tots dos ulls, tot i que és asimètric, per la qual cosa generalment un dels dos progressa més ràpidament.

Segons el Dr. Óscar Gris, promotor de l’estudi amb el Dr. José Luis Güell, també de l’IMO, “es tracta d’una malaltia bastant freqüent, de la qual es diagnostiquen cada cop més casos, gràcies a les tècniques d’exploració, que cada vegada són més sensibles. Alguns dels pacients es diagnostiquen casualment en els estudis previs a la cirurgia de miopia o astigmatisme”. A vegades, el queratocon es queda a la fase inicial i no arriba a desenvolupar-se. Els casos més severs poden acabar en trasplantament de còrnia com a única solució.

“D’aquí ve la importància de l’aplicació precoç de l’encreuament, que pot evitar el trasplantament en molts casos en què altrament s’hauria hagut de dur a terme”, explica l’oftalmòleg. Generalment, els casos més greus afecten els pacients més joves. En canvi, a partir dels 40 anys el queratocon no sol progressar, perquè l’edat fa que la còrnia es torni rígida de manera natural.

Precisament, l’encreuament corneal aconsegueix augmentar la rigidesa de la còrnia, que en el queratocon està debilitada. La tècnica consisteix en l’administració d’unes gotes de vitamina B2 (riboflavina) a la superfície de la còrnia, fins a aconseguir que la vitamina penetri adequadament a l’interior. Posteriorment, la còrnia s’exposa a una llum ultraviolada de baixa potència que provoca una reacció química que fa augmentar el gruix de les fibres de col•lagen i els enllaços entre elles i aconsegueix més rigidesa corneal.