Glaucoma: 4 dubtes sobre col•liris

col•liris  hipertensió ocular i glaucoma
Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

4 dubtes sobre col·liris per a la hipertensió ocular i el glaucoma

L'únic mètode efectiu per tractar el glaucoma és reduir la pressió intraocular (PIO).  Per això, un dels tractaments més comuns és la prescripció, de l'expert en glaucoma, de col·liris per tractar la hipertensió ocular o hipotensors oculars. Aquests es caracteritzen per actuar de diferents formes sobre l'humor aquós.

Quan aquest humor aquós s'acumula de manera excessiva dintre de l'ull (en la majoria de casos per una reducció del seu drenatge) causa un augment de la pressió ocular.

Colirios hipertensión ocular

Els col·liris hipotensores oculars són un dels tractaments per a tractar la pressió ocular elevada

A continuació, t'expliquem cinc dubtes freqüents sobre col·liris per a la hipertensió ocular i el glaucoma.

1. Què fan els col·liris hipotensors oculars?

Els hipotensors oculars actuen sobre l'humor aquós, de diferents formes, segons la seva tipologia:

  • disminuint-ne la producció
  • augmentant-ne el flux o drenatge per assegurar-ne la sortida, a través de dues zones de l'ull:
    • la malla trabecular
    •  la via uveoescleral

Consulta aquí la relació entre hipertensió ocular i glaucoma.

2. Què passa si no em poso els col·liris?

Tant el glaucoma com la hipertensió ocular són malalties cròniques, que poden empitjorar progressivament, de manera que poden sorgir danys permanents en el nervi òptic i una pèrdua de visió irrecuperable en el camp visual del pacient.

Per això, és imprescindible que els pacients amb aquestes malalties mantinguin una actitud activa i segueixin les pautes pròpies d'administració de cada col·liri.

Aplicació col·liri hipertensió ocular

Seguir les pautes de tractament dels col·liris hipotensors oculars és clau per frenar la malaltia

Per exemple, segons el seu tipus, poden aplicar-se 1, 2 o 3 vegades al dia. Així mateix, també s’han de seguir controls periòdics amb l’oftalmòleg per assegurar que aquests col·liris facin la seva funció.

3. Si existeix cirurgia per al glaucoma, per què la majoria de vegades l'oftalmòleg recomana que el pacient utilitzi gotes abans d'intervenir-lo?

En moltes ocasions, la cirurgia del glaucoma no és la primera opció terapèutica. Per això, és freqüent que els pacients es preguntin per què no s’han d’operar al més aviat possible i oblidar-se així del glaucoma.

Cirugía del glaucoma

En molts casos, la cirurgia no és la primera opció terapèutica per al glaucoma o la hipertensió ocular

Cal saber que el tractament làser o quirúrgic del glaucoma només serveix per reduir la pressió intraocular a nivells segurs per a l'ull amb glaucoma. No cura la malaltia ni regenera el nervi òptic.

Per aquests motius, l'especialista en glaucoma individualitza l'estratègia terapèutica amb l'objectiu de:

  • millorar i, si es pot, solucionar la situació del pacient
  • conservar el nervi òptic en el millor estat possible, intentant estabilitzar la malaltia en el moment del diagnòstic,ja que d'això depèn la visió i la qualitat visual del pacient

Per a això, el glaucomatòleg opta per seguir “graons terapèutics”, començant pels menys invasius sempre que l'estat del glaucoma a tractar ho permeti. Per aquest motiu, és habitual que l'aplicació de col·liris sigui la primera opció.

Així mateix, l'objectiu dels tractaments (col·liris, làsers i cirurgies) és el mateix: aconseguir abaixar la pressió ocular, sabent que no existeix un tractament definitiu, ja que amb el pas del temps es poden esdevenir canvis evolutius de la malaltia que facin necessari complementar aquest tractament amb altres estratègies.

4.Com cal aplicar els col·liris? Com els hi poso a una altra persona?

Com cal aplicar els col·liris?