El Dr. José García-Arumí, nou president de la Societat Catalana d’Oftalmologia

L’especialista en retina de l’IMO va ser escollit per a aquest càrrec, que ocuparà els propers quatre anys, al darrer congrés de la institució

El Dr. José García-Arumí ha estat nomenat recentment nou president de la Societat Catalana d’Oftalmologia (SCOFT). Durant els propers quatre anys en què exercirà el càrrec, i tal com ell mateix ens explica, l’especialista en retina de l’IMO continuarà promovent el desenvolupament científic i tècnic de l’especialitat i la col•laboració amb altres societats, comunitats professionals i universitats vinculades a la disciplina.

El nomenament es va fer en el marc del 45è congrés anual de la SCOFT, que el passat mes de novembre va reunir a Barcelona prop del 98% dels oftalmòlegs catalans i també professionals d’altres punts de l’Estat per fomentar el contacte amb les noves tecnologies i l’actualització de coneixements en una disciplina que està en constant renovació.

Contribució dels oftalmòlegs de l’IMO

Diversos doctors de l’Institut van participar en aquesta trobada amb contribucions destacades en el camp de la còrnia, del glaucoma i de la retina. El Dr. García-Arumí va intervenir en un simposi sobre noves tècniques en el diagnòstic i el tractament, en què es va centrar en la detecció del forat macular, i va moderar un altre simposi sobre la vitreòlisi enzimàtica com a alternativa terapèutica, és a dir, sobre la utilització del fàrmac ocriplasmina en casos seleccionats de tracció vitreomacular per evitar recórrer a la cirurgia.

El Dr. Borja Corcóstegui va moderar un curs d’actualització sobre l’evidència i l’experiència en el control de l’edema macular i, amb el Dr. Alfredo Adán, va llegir la comunicació sol•licitada “Avenços en les tècniques d’imatge en patologia retinal”.

Tal com va fer patent la seva intervenció, la retina mèdica és una de les subespecialitats que ha evolucionat més els darrers anys gràcies a avenços tecnològics destinats a millorar el diagnòstic i que, per tant, ajuden en la presa de decisions i contribueixen a optimitzar el tractament posterior. Una definició millor de les imatges i uns resultats immediats, com també la utilització de mètodes no invasius, permeten progressar cap a una medicina cada cop més individualitzada.

Pel que fa a la còrnia, el Dr. José Luis Güell va moderar la taula rodona sobre procediments quirúrgics combinats en la qual es va abordar la cirurgia de cataracta, la de glaucoma, la vitrectomia i la queratoplàstia, a banda que també es va parlar de l’extracció de lents intraoculars fàquiques (sense substitució del cristal•lí) en els pacients que han desenvolupat cataracta.

Per la seva banda, la Dra. Carolina M. Pallás va fer dues presentacions en vídeo i va participar en tres sessions de pòsters sobre el maneig quirúrgic del glaucoma. Un dels aspectes destacats va ser la seva exposició sobre l’ús d’unes noves sutures alliberables en lloc de les tradicionals sutures fixes en la trabeculectomia, considerada la cirurgia filtrant més clàssica per tractar la patologia. Amb aquestes noves sutures s’aconsegueix que la tècnica sigui més segura i més eficaç i que s’obtinguin resultats tensionals més bons i més previsibles, segons l’especialista.