Què és la ciclofotocoagulació transescleral?
La ciclofotocoagulación transesclereal amb làser de díode és un procediment que es fa a la sala d’operacions i que consisteix a aplicar aquest làser sobre la zona de l'ull que produeix l'humor aquós (cos ciliar) perquè disminueixi la secreció de líquid, i, per tant, la pressió intraocular.
En quins casos es fa?
Com que es tracta d’un procediment ciclodestructiu (destrueix el cos ciliar), sol reservar-se com a tractament de segona opció per al glaucoma, quan ja no es pot recórrer a altres tipus de cirurgia per aquesta patologia o quan es tracta d’ulls amb molt baixa visió.
Exàmens previs
La campimetria (estudi del camp visual), la tonometria (mesura de la pressió de l'ull), la gonisoscòpia (visualització directa de l'angle iridocorneal), la paquimetria (mesura del gruix de la còrnia) i l'exploració del nervi òptic –ja sigui directament o amb equips automatitzats com ara l'OCT o l’HRT– són les proves més habituals que es duen a terme prèviament a consulta als pacients.
Mitjançant una revisió oftalmològica completa es pot detectar correctament el tipus i la fase de glaucoma, a més d'identificar la presència d'altres patologies oculars, per oferir la millor indicació del tractament.
Abans de la intervenció
No hi ha riscos ni precaucions especials que calgui tenir en compte.
Durant la intervenció
La ciclofotocoagulació transescleral amb làser de díode és un procediment ràpid ja que no és intraocular, és a dir, no requereix entrar dins de l'ull i no hi ha incisions ni sutures. Es fa a la sala d’operacions per aplicar anestèsia local i evitar així que el pacient noti dolor.
Riscos
El pacient pot presentar visió borrosa i hipotonia (baixada excessiva de la pressió intraocular) després de les primeres setmanes de la intervenció. En casos excepcionals, pot haver-hi risc d'hemorràgia, d’inflamació o de despreniment de coroide.
- Com es pot evitar que pugi la pressió ocular i com podem ajudar que baixi en el dia a dia, a més de prendre els medicaments adequats?
- El meu pare té glaucoma d'angle obert a l'ull esquerre, cosa que li ha perjudicat considerablement el nervi òptic. És possible aturar el glaucoma per salvar la poca visió que li queda? I en cas d’operació, es pot regenerar el nervi òptic afectat?
- Per què es produeix l’augment de la pressió ocular?
- Per què una pressió arterial baixa incrementa el risc de glaucoma que es produeix per un augment de la pressió intraocular?
- Què és el camp visual?
- Què és el glaucoma d'angle obert i el d'angle tancat?
- Quina és l’amplitud del nostre camp visual?
- Quines aplicaciones té la cirurgia robòtica en oftalmologia? En quines operacions es fa servir?