José Luis Criado Barragán

13 d'abril de 2022

Lluitar i perseverar davant de les dificultats és la filosofia de vida de José Luis Criado Barragán, notari i copilot en el Dakar, qui no es va acovardir davant del seu problema de cataractes i va decidir superar-lo per seguir gaudint de las visions úniques que li oferia el rally i la vida.

De nen, José Luis Criado Barragán ja sentia passió pel motor i s’imaginava estant al Dakar algun dia. Gràcies a la seva obstinació, aquest somni d’infància es va convertir en realitat i va arribar a superar totes les expectatives, fins al punt que es va convertir en l’espanyol amb més participacions al mític rally després de 27 anys de competició. Juntament amb el seu pilot i company d’aventures Jordi Juvanteny forma un tàndem perfecte: “Ell posa les mans i jo, com a copilot, sóc els seus ulls. En Jordi condueix a cegues i és la meva responsabilitat veure les diferents opcions, decidir per on anar i donar-li les indicacions oportunes.”

Per això la visió és imprescindible per a en José Luis i, quan el novembre de 2015 li van diagnosticar un principi de cataractes, la seva participació al Dakar va quedar compromesa. Sense temps per operar-se davant l’imminent inici de la prova (a finals de desembre), no es va descoratjar i no va ser fins després d’haver pujat al podi com a primer en la categoria de camions 6 x6 i la divisió de Producció que va compartir amb l’equip el seu problema ocular. Al seu retorn a Barcelona, en José Luis es va posar de seguida en mans del Dr. Óscar Gris, del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l’IMO, qui al mes de març va dur a terme una cirurgia que va suposar una millora substancial per al José Luis, tant en la seva vida quotidiana i la seva professió de notari com en l’àmbit de la competició.

José Luis Criado Barragán manté intacta la seva il·lusió malgrat els 27 anys de competició en el Dakar, que qualifica de "vital".

Un important gir

Ho va poder constatar en la seva última participació en el Dakar: “Gràcies a l’operació, va canviar la meva visió de la carrera: els colors, la llum, els detalls…, absolutament tot, a més de la comoditat de poder prescindir de les ulleres. Abans m’estrenyien, amb el casc, havia de canviar-me-les constantment per les de sol i portar sempre unes lents de recanvi per si se’m trencaven. Encara que sembli una ximpleria, a més de 150 km per hora, amb temperatures extremes i un camí ple de revolts i de sots, no resultava gens senzill, amb l’handicap que en aquests entorns perdre les ulleres pot suposar perdre també la vida.” És per aquest motiu que, després de la intervenció, l’experimentat copilot va guanyar molta llibertat i seguretat per afrontar l’edició del 2017 –la vint-i-setena per a ell–, que era especialment exigent.

“En les últimes temporades, el Dakar s’havia edulcorat una mica i els veterans com nosaltres estàvem esperant un ral·li més fort, com ho ha estat el d’aquest any.” Segons afirma, l’organització va plantejar un recorregut molt complicat, regit per noves normes, que en el seu pas per Paraguai, Bolívia i Argentina va recuperar l’autèntica essència del Dakar a Àfrica. Però, per sobre de tot, en José Luis destaca el valor d’haver ajudat altres companys en situació de dificultat, ja que, com assegura, aquest és l’esperit del Dakar, “un esperit que t’ensenya a seguir endavant en el dia a dia”. Per al copilot, el ral·li més desafiador del món és una escola de vida: “Aprens a relativitzar moltes preocupacions diàries que no són tan greus, catastròfiques ni transcendentals, i t’adones del que veritablement és important.”

Bellesa i duresa es barregen en el mític rally, una apassionant carrera de supervivència i de superació d'obstacles.

Gravat a la retina

Durant els anys de competició (19 a les dunes d’Àfrica i 8 a Sud-amèrica), el cap i els ulls no només se li han omplert de realitat, sinó també d’experiències extraordinàries que ha anat acumulant: “Guardo totes i cadascuna de les visions del Dakar; fins i tot podria fer fotografies de les més de 800 etapes que hem recorregut i que se m’han quedat absolutament gravades a la retina.”

 

“Hem passat per llocs inhòspits i recòndits que l’home amb prou feines ha trepitjat i sovint em pregunto com hem pogut arribar fins allà”, explica l’aventurat pacient de l’IMO, a qui moltes vegades li agradaria que la gent pogués apreciar el mateix que està observant ell en aquells paratges únics. Però, com li deia el seu pare, “allò que vegis quan viatges, jo també ho veig”, una reflexió que l’acompanya sempre i que li fa obrir tots els sentits, sobretot la visió, davant el que la naturalesa li ofereix.

 

“Hi ha molts Dakars dins del Dakar”, assenyala en José Luis, qui ha viscut milers d’anècdotes que rememora amb afecte malgrat la duresa d’algunes. Han anat forjant el seu caràcter i li han ensenyat a lluitar i perseverar davant de les dificultats, amb tenacitat i amb il·lusió com factor clau que reconeix mantenir intacte als seus prop de 60 anys: “Cadascú ha de fixar-se les seves pròpies metes. A mi em segueix il·lusionant anar a treballar al despatx i participar en el ral·li, una passió que em manté viu i alerta.” Sense descans, José Luis Criado Barragán ja ha començat a preparar el proper Dakar amb el seu equip.

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Pide cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.