Francesc Marquès

13 d'abril de 2022

En Francesc va rebre una coça inesperada d’un dels seus cavalls i va perdre la visió. Inicialment, no li van oferir esperances de tornar a recuperar-la, però les intervencions del Dr. Mateo i del Dr. Güell van fer un un gir també sobtat a aquest pronòstic i avui es pot seguir dedicant sense por a la seva passió i professió: la doma eqüestre.

En Francesc Marquès, propietari d’una escola de doma menorquina a Ciutadella, viu de i per als cavalls. Són la seva passió i el seu ofici i els dedicava tota la vida fins que en Kaley, un dels exemplars, nascut i criat per ell, li va clavar una coça inesperada. Abans no havia donat mai mostres d’agressivitat ni havia tingut canvis d’actitud sobtats com el d’aquell dia del mes d’abril del 2003 en què “alguna cosa” va fer que colpegés el seu amo. “No he arribat a saber què li va passar –explica Marquès– potser es va espantar, potser el va picar alguna bèstia…”.
El domador va rebre un fort impacte a la cara que li va afectar l’ull. Malgrat tot, va tenir sort perquè “si m’arriba a tocar mig centímetre més amunt, a la zona del front, el desenllaç podria haver estat fatal”. En Francesc va perdre la visió de l’ull immediatament. Va ingressar en un centre de Palma i allà li van donar 15 dies perquè prengués una decisió tremenda: si s’avenia a l’extracció de l’ull i que li n’implantessin un de vidre. Quan tot semblava perdut, algú li va recomanar que demanés una segona opinió a l’IMO.
El menorquí no va dubtar a visitar-se a Barcelona, on el Dr. Carlos Mateo el va apressar a operar-se per no perdre definitivament la visió. Una setmana després entrava a la sala d’operacions. La retina havia quedat desplaçada i replegada i el doctor va aconseguir recol•locar-la, de manera que el pacient va sortir de l’Institut amb visió. Un any i mig després tenia lloc una segona intervenció: un trasplantament de còrnia que li va practicar el Dr. José Luis Güell i el resultat de la qual també va ser satisfactori. El pacient va obtenir un grau acceptable de visió –el seu problema era que “hi veia borrós”, segons comenta– i va estar pendent d’una possible tercera intervenció: la implantació d’una lent ocular. A l’accident, el cristal•lí va quedar molt afectat i es va haver d’extreure. Una lent li solucionaria aquest dèficit, però perquè fos viable l’ull hauria de recuperar pressió, una cosa que només pot passar de manera natural.
Tant si el moment arriba amb el temps com si no ho fa, Marquès se sent molt agraït a l’IMO, especialment als doctors Mateo i Güell, per salvar-li un ull que, segons un primer diagnòstic, semblava destinat a perdre’s. Gràcies a aquest fet, continua la seva vida amb normalitat, entrenant cavalls, practicant amb ells la doma menorquina, fent espectacles eqüestres i ensenyant a muntar. Entre els seus 40 exemplars encara hi ha en Kaley, actualment un cavall de més 15 anys al qual el seu amo no té cap rancúnia i que mai no s’ha tornat a comportar de manera  estranya.
Tanmateix, els dies següents a l’accident sí que va tenir un comportament especial: “Va ser una reacció molt curiosa; es posava en un racó i no alçava la vista. Semblava que estigués avergonyit pel que havia fet o temorós de rebre un càstig que mai no va tenir”. Marquès va reprendre de seguida l’activitat, sense cap por. “Suposo que em passa com als toreros, que tot i haver rebut una cornada continuen torejant sense por.” De fet, es dedica als cavalls des que era petit. Es tracta d’una tradició familiar que es remunta a l’avi, que va continuar el pare i en la qual ja estan involucrats també els seus fills. Tota la família està bolcada a l’Escola Eqüestre Menorquina, l’única que hi ha a Ciutadella i una de les tres que hi ha a l’Illa.
La doma menorquina sorgeix com una tradició de les festes populars de l’Illa. A partir de moviments propis dels cavalls menorquins (raça autòctona), s’ha anat establint una doma específica, diferent de la clàssica o la vaquera. Entre les característiques diferencials de la menorquina, destaquen la volta invertida i els passejos damunt les potes del darrere.

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Demana cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.