Elisabeth Barrios

13 d'abril de 2022

L’Elisabeth, amb una retinopatia diabètica no tractada a temps, ho veia tot negre, però el suport rebut a través d’un programa de Canal Sur i de l’Institut per sotmetre’s a una complexa vitrectomia a l’IMO li ha permès recuperar part de la seva visió i de l’esperança.

La diabetis pot ser devastadora per a la salut ocular. Els pacients de més risc són els qui pateixen una descompensació metabòlica a causa de la malaltia, com li va passar a l’Elisabeth Barrios, una jove de Màlaga que va perdre la visió de l’ull dret i gran part de la de l’ull esquerre. La seva història és un exemple clar de la importància del control estricte que han de seguir les persones diabètiques però, si malgrat prendre totes les mesures de precaució necessàries, la diabetis arriba a provocar complicacions oculars, cal fer un diagnòstic i un tractament de la manera més precoç possible. El repte és evitar arribar a pèrdues visuals tan severes com la de l’Elisabeth, la disminució visual de la qual en poc temps, al voltant d’un mes, va ser molt considerable. Afortunadament, va poder posar-se en mans de l’equip d’especialistes en retina de l’IMO.

Expectatives d’una intervenció complexa

El Dr. José García-Arumí li va practicar una vitrectomia, una operació que va ser llarga i delicada ja que l’Elisabeth patia una retinopatia diabètica proliferativa amb despreniment de retina traccional i regmatogènic. Com a conseqüència, se li havia format un teixit damunt la retina que li afectava la màcula i, per tant, la visió de detall. Segons l’oftalmòleg, “tot i que va ser una cirurgia complexa, va anar satisfactòriament i cal esperar que l’Elisabeth vagi recuperant la visió al llarg dels propers mesos fins a uns nivells que li permetin valdre’s per si mateixa i fer vida normal”.

El dia mateix de la intervenció, l’Elisabeth va constatar símptomes de millora visual atès que “unes ombres” que li interferien la visió “havien desaparegut”. Tanmateix, es tracta d’un procés més llarg perquè durant la cirurgia se li va col•locar oli de silicona a l’ull i, fins que no s’extreu al cap d’unes setmanes, no es pot avaluar completament l’estat de la visió. D’altra banda, és possible que més endavant la pacient requereixi una operació de cataractes, una qüestió que el cirurgià determinarà a través del seguiment que li farà els propers mesos.

Recolzament incondicional per a la cirurgia

L’Elisabeth va estar acompanyada en tot moment pels seus dos germans. Després d’una visita de seguiment a les 24 hores de la intervenció, va abandonar la clínica amb un somriure i amb l’esperança de tornar a començar una nova vida amb la seva filla, el seu gran punt de suport tot i que només té 10 anys. L’operació de l’Elisabeth va ser possible gràcies a les aportacions de moltes persones que es van solidaritzar amb el seu cas a través del programa “Tiene arreglo” de Canal Sur (vegeu emissió del seu testimoni), que va fer una crida per costejar el viatge i l’operació a l’IMO, centre que li havien recomanat per solucionar el problema.  L’Institut va voler-se afegir a aquesta iniciativa i es va fer càrrec de les despeses que les aportacions dels particulars no cobrien i va adquirir el compromís de fer el seguiment oportú a la pacient un cop intervinguda.

Emissió del programa de Canal Sur al qual va anar l’Elisabeth per demanar ajuda

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Demana cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.