Ahmed Fahem Ahmed Ismail Al Ahmad

13 d'abril de 2022

El futbolista Ahmed Fahem es va fracturar l’òrbita ocular en un partit de la lliga dels Emirats Àrabs i va acudir a l’IMO per fer-se una cirurgia urgent. La intervenció, molt especialitzada i de gran complexitat, va ser un èxit i li va permetre seguir mantenint una bona visió.

El futbol és un esport universal que supera qualsevol barrera geogràfica. La seva pràctica s’estén a tots els racons i les grans competicions se segueixen d’una punta a l’altra del planeta. En un món cada vegada més globalitzat, la cura de la salut també transcendeix fronteres per buscar els millors tractaments i l’experiència de professionals reconeguts.

L’IMO, com a centre acreditat pel segell d’or de la Joint Commission International, és un punt de referència que atreu cada any més d’un miler de pacients estrangers. Un d’ells ha estat, recentment, la jove promesa del futbol àrab Ahmed Fahem Ahmed Ismail Al Ahmad, defensa de l’Al-Ain FC, el club més reeixit dels Emirats Àrabs Units amb 12 Lligues del Golf, 6 Copes del President i una Lliga de Campions de l’AFC (Confederació Asiàtica de Futbol), entre d’altres títols.

En un dels partits amb el seu equip, l’Ahmed Fahem va rebre un cop dur de genoll a l’ull, que li va produir una fractura molt severa a la delicada òrbita ocular. Després de ser atès en primera instància al seu país, va decidir viatjar a Barcelona per operar-se a l’Institut, on el va tractar el Dr. Ramon Medel, coordinador del Departament d’Oculoplàstica i eminència internacional en el maneig de patologies, tumors i traumatismes orbitaris.

Gran destresa quirúrgica

De la mateixa manera que el futbolista ha de ser hàbil amb els peus, el cirurgià expert en aquest tipus de lesions necessita una gran destresa amb les mans per poder dur a terme una intervenció molt especialitzada en la qual la visió està compromesa. Com explica el Dr. Medel, “l’Ahmed Fahem va rebre un impacte d’alta energia que va trencar-li l’os en diminuts fragments i va provocar un desplaçament del sòl i de la paret lateral de l’òrbita”. Per la inestabilitat de la fractura, requeria una reconstrucció urgent i va entrar a quiròfan l’endemà de la visita, un cop realitzades les proves diagnòstiques oportunes.

La rapidesa de l’emiratí a l’hora d’acudir a Barcelona i la immediatesa del tracte rebut a l’IMO van jugar al seu favor i van ser crucials per resoldre el cas amb èxit, tot i la complexitat que comportava. “El pacient presentava un hematoma evident i l’ull li sobresortia cap a fora (exoftàlmia) a causa de l’hemorràgia important que hi havia dins de la cavitat ocular i que podia generar danys en el nervi òptic”, destaca el Dr. Medel, qui afegeix que “la imatge radiològica amb TAC ens va confirmar la gravetat de la lesió”.

Davant d’això, el primer que va fer l’especialista de l’IMO a la sala d’operacions va ser, a través d’una incisió no visible per la conjuntiva, netejar la fractura. A continuació, la va fixar amb plaques de titani que permetessin segellar l’os en bona posició i evitar així que el futbolista pogués tenir visió doble o altres seqüeles en el futur. Segons afirma l’Ahmed Fahem, de seguida va notar millora després de la cirurgia, conscient de la importància del repòs i d’unes bones cures postoperatòries per recuperar-se plenament i tornar a saltar al camp amb l’Al-Ain FC.

A la pràctica esportiva hi ha riscos que no es poden evitar i, tot i que el defensa espera no tornar a passar per una situació així, ni tampoc la desitja a cap dels seus companys, té clar on anar i a qui confiar la seva salut ocular en cas necessari. Per a ell, “l’IMO és un 10”, un centre en el qual ha trobat qualitat tècnica i humana.

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Demana cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.