Ahmad Algohbary

13 d'abril de 2022

Els “ulls del Iemen” lluiten per recuperar visió, gràcies a un trasplantament de còrnia necessari per tractar un queratocon avançat, i, amb això, poder mostrar al món el sofriment i l’esperança d’un país sumit en el conflicte.

Ahmad Algohbary, periodista i activista iemenita bolcat a ajudar el seu país en guerra, va trobar un obstacle afegit per a desenvolupar aquesta imperiosa tasca: la pèrdua de visió. La causa era el queratocon, una patologia ocular que va deformar-li la còrnia de manera severa i el va deixar amb una visió que, fins i tot amb ulleres, no superava el 5% a l’ull esquerre i el 10% al dret. Per revertir aquesta situació, va decidir sobreposar-se a les barreres burocràtiques i acudir a Barcelona, ​​confiant en l’IMO per tractar-se els ulls –que ja es coneixen a la premsa internacional per “els ulls del Iemen“.

Del Iemen a Barcelona per un trasplantament de còrnia

A l’IMO se li ha practicat, començant per l’ull amb més poca visió, una tècnica de trasplantament de còrnia selectiu, denominada queratoplàstia lamel·lar anterior profunda (DALK), que permet substituir només la part anterior de la còrnia i mantenir la integritat de la part posterior si no està afectada. “D’aquesta manera aconseguim que el risc de rebuig del trasplantament sigui mínim, ja que el reemplaçament de la capa corneal interna, l’endoteli, és la causa per la qual es produeixen un 90% dels casos d’aquesta complicació”, destaca el Dr. José Luis Güell.

Segons l’oftalmòleg de l’IMO, encarregat de fer la cirurgia a l’Ahmad, “altres opcions considerades menys invasives que el trasplantament, com ara la implantació d’anells intraestromals o el crosslinking corneal, estaven contraindicades en aquest pacient, un cas complex a causa de l’important aprimament central de la còrnia“. A més de perdre visió progressivament, el queratocon li provocava a l’Ahmad un astigmatisme irregular (distorsió de les imatges) que li impedia tenir una bona qualitat visual amb ulleres i, d’una altra banda, no tolerava les lents de contacte. Com a conseqüència, la seva activitat quotidiana i la seva contribució professional es veien cada vegada més limitades.

Superar l’adversitat

Ja no podia llegir com abans per escriure sobre el conflicte iemenita. Tampoc no podia conduir i portar ajuda als nens de diferents zones del país, on el 80% del poble pateix fam i viu en la pobresa”, explica el periodista, fundador de l’organització humanitària Yemen Hope & Relief. La seva lluita li ha ensenyat la necessitat de vèncer les dificultats, de manera que l’Ahmad no va voler quedar-se de braços plegats i va enfocar els esforços a revertir aquesta situació adversa.

“Hauria pogut tractar-me en altres clíniques o ciutats, però no hauria servit de res sense una solució definitiva. Així que vaig buscar referències i vaig optar per l’IMO; perquè com a centre de referència en trasplantament de còrnia tenia la seguretat que resoldria el meu problema amb garanties”. Els obstacles que Ahmad Algohbary va trobar a causa de la situació política del seu país no van ser impediment per a això i, després d’aconseguir sortir del Iemen i de passar per Jordània i Egipte, va aterrar per fi a Barcelona. A l’IMO assegura haver-se sentit “acollit com a casa, gràcies al tracte rebut i la comoditat d’una excel·lent atenció mèdica”.

Ahmad Alghobary a la consulta amb la seva intèrpret internacional a l'IMO i el Dr. Güell, especialista en trasplantament de còrnia i pioner en tècniques de reemplaçament selectiu.

Visió de futur

Després de la cirurgia de trasplantament de còrnia, duta a terme amb èxit als quiròfans punters de l’Institut, la visió de l’Ahmad ha anat millorant gradualment i s’ha confirmat la seva bona evolució en la visita de control, cosa que l’encoratja a la intervenció del segon ull, prevista per a d’aquí a sis mesos. L’esperança de poder veure una nova realitat al Iemen és més ferma que mai per a ell, així com la determinació de continuar amb una tasca periodística i humanitària incansable, que busca donar visibilitat a les conseqüències d’un conflicte al qual s’han tancat molts ulls.

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Demana cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.