Paquimetría

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Duració:
5
minuts
No utilitzar lentilles els
7
dies previs

 

La paquimetria és una prova oftalmològica que serveix per mesurar el gruix de la còrnia, la membrana transparent situada a la part davantera de l'ull.

Generalment, la còrnia té una mida d’entre 500 i 600 micres a la zona central i entre 600 i 800 a la zona perifèrica. En aquest sentit, és important saber el gruix de la còrnia abans de dur a terme certs tipus de cirurgies. Així mateix, és un factor que cal tenir en compte en el diagnòstic i seguiment de certes malalties corneals o en casos de glaucoma.

Com es du a terme?

És una prova que s'efectua utilitzant ultrasons dirigits a la part central de la còrnia, utilitzant una sonda anomenada paquímetre (paquimetria ultrasònica).

També és possible mesurar el gruix corneal per mitjà d’una tomografia de coherència òptica o OCT, una prova que utilitza el làser per al mesurament i que no requereix contacte amb la superfície de la còrnia.

4 claus de la paquimetria

1. És una prova senzilla, però que requereix contacte amb la superfície ocular, de manera que es posen col·liris anestèsics per evitar les molèsties.
2. Es pot fer tant amb la pupil·la dilatada com sense dilatar.
3. Si el pacient porta habitualment lents de contacte, és convenient estar més de 7 dies sense fer-les servir.
4. El temps per dur a ter me aquesta prova és de 5 minuts.

Quines malalties permet diagnosticar?

• Seguiment de pacients amb glaucoma, ja que el gruix corneal modifica el mesurament de la pressió intraocular, que ha de ser ajustada.
• Preparar cirurgia refractiva i fer-ne el seguiment postoperatori (operacions per corregir defectes de refracció amb tècniques làser).
• Per seguir l'evolució de malalties de la còrnia (edema corneal, distròfies, queratocon...).
• Preparar i seguir cirurgies corneals (trasplantaments de còrnia).