Com prevenir problemes a la màcula

20 de març de 2023

La DMAE o degeneració macular associada a l’edat, primera causa de ceguesa en persones més grans de 55 anys al món occidental, és una de les principals amenaces per a la màcula i la seva incidència va a l’alça per l’augment de l’esperança de vida.

Pero més enllà de la DMAE… ¿què li pot ocórrer a la màcula? I com pot cuidar-se aquest teixit tan delicat, encarregat de la visió de detall?

La Dra. Anniken Burés, experta en retina de l’IMO Grup Miranza Barcelona, descobreix totes les claus.

La màcula, al centre de la visió

La màcula  és la zona on es concentren la major part de cons, els fotoreceptors que ens permeten veure en “alta definició”

Aquestes cèl·lules, de les més especialitzades de tot el cos, són un tipus de neurones que transformen els senyals de llum en impulsos elèctrics que després interpreta el cervell per formar les imatges.

Tenim entre sis i set milions de cons, però, si es destrueixen, no poden tornar a regenerar-se. Per això, la Dra. Anniken Burés explica que…

És clau posar fre a aquelles malalties oculars que afecten la màcula (la més coneguda es la DMAE) i que, per tant, poden repercutir molt severament en la visió.

Dra. Anniken Burés

Dra. Anniken Burés és oftalmòloga experta en retina de l'IMO Grup Miranza Barcelona

Es pot posar fre a aquest deteriorament progressiu de la màcula?

“La clau per aconseguir-ho és realitzar un diagnòstic precoç i portar un control exhaustiu de la malaltia. Quan aquesta entra en una forma especialment agressiva i de progrés ràpid, que anomenem DMAE humida, podem tractar-la amb fàrmacs”, explica la Dra. Burés.

Segons afegeix, “són fàrmacs que han revolucionat el tractament de la DMAE i que actuen directament a l’interior de l’ull. Els administrem periòdicament en consulta, a través d’una senzilla injecció que produeix mínimes molèsties. Per aconseguir el màxim efecte, és fonamental que el pacient no se salti cap visita”.

Aquestes injeccions intraoculars també s’utilitzen amb molt bons resultats davant d’altres patologies com l’edema macular, tot i que existeixen certes malalties de la màcula, com el forat macular o les membranes epiretinianes, que requereixen cirurgia.

Altres problemes a la màcula 

  • Quan la màcula “s’entolla”: si els vasos sanguinis de la retina presenten fuites de líquid, aquest pot acumular-se a la màcula i provocar que s’inflami i deixi de funcionar correctament. És el que es coneix com a edema macular, que pot tenir causes diverses, des d’una complicació de la diabetis fins a un traumatisme o una trombosi de les venes o artèries de l’ull, entre d’altres.
  • Quan la màcula es “trenca”: en ser la part més prima de la retina, també poden produir-se trencaments a la màcula i originar-se un forat macular. En aquest cas, la principal causa sol ser l’edat, ja que, amb el pas dels anys, el gel que omple l’interior de l’ull es contreu i s’encongeix, de manera que estira la retina, a la qual es troba adherit, i pot arribar a trencar-la.
  • Quan la màcula “s’arruga”: les membranes epiretinianes maculars són un teixit fibrós que creix sobre la màcula, cosa que provoca una espècie de plecs o arrugues a la seva superfície que fan que la visió es distorsioni o, directament, es perdi. És una de les afeccions retinianes més freqüents, sobretot a partir dels cinquanta anys.

Per prevenir lesions a la màcula, són clau les revisions idealment anuals, encara que no es noti cap símptoma.

El rol del pacient és clau

A causa de la importància de la màcula per gaudir d’una bona visió, convé posar-la en mans expertes. “Quan es tracta d’una microcirurgia summament precisa i minuciosa, utilitzem sofisticats equips de visualització en quiròfan i instruments de mínima incisió, que ens permeten veure la màcula amb gran detall i realitzar maniobres molt fines”, apunta la Dra. Anniken Burés.

El paper del pacient és bàsic, ja que tot comença per acudir a revisions periòdiques amb l’oftalmòleg, idealment anuals, encara que no es noti cap símptoma. Només d’aquesta manera és possible detectar les lesions maculars més incipients, quan encara no es tradueixen en pèrdues acusades de visió i, per tant, hi ha més possibilitats de poder atallar-les a temps.

Un último consell de la Dra. Burés…

Recomano hàbits saludables que beneficien la salut ocular i el bon estat de la màcula, com ara seguir una dieta equilibrada i mediterrània, fer exercici físic regular o evitar el tabac”. I un últim apunt: cal protegir els ulls del sol, ja que la màcula també rep els danys acumulatius d’una exposició prolongada sense protecció, cosa que pot accelerar patologies com la DMAE.

Dra. Anniken Burés

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Demana cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.