María Peinador

13 d'abril de 2022

La cataracta i el glaucoma són dues de les patologies oculars més comunes entre els més grans de 60 anys. Tanmateix, no són exclusives de persones d’aquesta franja d’edat, ja que poden ser congènites o aparèixer en la infància com en el cas de la Maria.

La María Peinador va néixer amb cataracta congènita, és a dir, amb una opacitat en el cristal·lí (la lent natural de l’ull) que li va comprometre seriosament la visió en un període clau: les primeres setmanes de vida. Per això va ser sotmesa de manera precoç a cirurgia i, tot i que va aconseguir mantenir a ratlla la patologia, a l’estiu va experimentar una recaiguda important que va derivar en un glaucoma i va fer trontollar tot el que havia aconseguit fins aleshores en termes visuals i de qualitat de vida. Tal com ens explica la Virginia, la seva mare, “la limitació visual ha condicionat molt el dia a dia de la María, li ha obstaculitzat el procés d’aprenentatge natural de la seva edat i li ha alentit l’evolució madurativa. Per exemple, li costava caminar i relacionar-se, gairebé no jugava i no mostrava la inquietud pròpia dels nens perquè se sentia insegura i vulnerable”. La María tenia tot un món per descobrir davant dels ulls i no podia veure’l.

Més llibertat i bon humor

La ferma voluntat de trobar una solució va ser el motiu que va dur la família de la María a Operació Visió, el programa de cirurgia solidària impulsat per la Fundació IMO per donar resposta a les necessitats de salut i d’integració de persones que no tenen accés als tractaments. Gràcies a l’acollida d’aquest projecte, la María va ser intervinguda de glaucoma per la Dra. Elena Arrondo, perquè la vàlvula de drenatge que li havien implantat prèviament a l’ull dret per reduir la pressió intraocular s’havia obstruït i, per tant, no feia correctament la seva funció. Arran de l’operació de la Dra. Arrondo, es va aconseguir abaixar la hipertensió ocular i aturar el dany al nervi òptic, la pèrdua de fibres nervioses del qual provoca una disminució irreversible del camp visual.

Amb això, a més de garantir una bona visió, s’ha aconseguit fer un important pas endavant en l’autonomia i el creixement de la María. Tal com ens explica la seva mare, “des de la intervenció, es belluga amb molta més llibertat, és més independent i fins i tot està de més bon humor. Ho notem tant a casa com a l’escola, on es mostra molt més alegre i oberta: riu, corre, juga i té molta més confiança en ella mateixa. L’altre dia, per exemple, va caure i es va posar a plorar, però per nosaltres va ser una gran satisfacció veure que s’atrevia a pujar a un lloc on abans ni tan sols hauria pensat d’acostar-se”. Amb la curiositat, la innocència i la vitalitat pròpia dels nens, la María, amb dos anys i mig, està descobrint aquest món d’oportunitats que abans era ocult per a ella i que ara, gràcies a Operació Visió, es presenta com una autèntica motivació i un repte atractiu.

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Demana cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.