Què és la conjuntivitis?

La conjuntivitis és la inflamació de la conjuntiva, una membrana transparent que cobreix part del globus ocular i la porció interna de les parpelles.

La conjuntiva conté petits vasos sanguinis que es veuen com unes línies vermelles i primes damunt l’escleròtica (el blanc de l’ull) i que, quan s’inflamen, confereixen un aspecte rogenc a l’ull.

Les conjuntivitis solen tenir evolucions benignes que no afecten la visió, però que poden complicar-se si no es tracten adequadament.

Per què passa?

Hi ha tants tipus de conjuntivitis com factors que les causen:

  • La conjuntivitis infecciosa representa, aproximadament, un terç de totes les conjuntivitis i pot ser deguda a bacteris o a virus
  • La conjuntivitis al•lèrgica es produeix quan els ulls estan exposats a una substància a la qual la persona és al•lèrgica (l’al•lergogen) i que provoca una inflamació dels vasos sanguinis a la conjuntiva. Els factors més comuns són els àcars de la pols, el pol•len i altres substàncies dels arbres, les flors i les plantes, així com fongs i epitelis (descamació) d’animals. Altres causes poden ser el clima sec o l’ús de lents de contacte toves
  • La conjuntivitis per causes irritatives es produeix per una inflamació del marge palpebral (blefaritis) causada habitualment per l’ús de cosmètics o pel contacte amb substàncies irritants presents a l’ambient (dissolvents, pintures, clor de les piscines, etc.)

Com es pot prevenir?

La millor mesura és evitar l’exposició a l’agent al•lergogen. Quan no és possible o no s’han pres les mesures oportunes i apareix algun dels símptomes descrits, és aconsellable consultar l’oftalmòleg. En el cas de la conjuntivitis infecciosa, a més, cal prendre unes quantes mesures per evitar contagis:

  • No compartir res que hagi estat en contacte amb l’ull infectat (fundes de coixins, llençols, tovalloles, perfiladors d’ulls, etc.)
  • Rentar-se les mans immediatament si s’ha estat en contacte amb algú amb conjuntivitis
  • No portar a escola nens que tinguin la infecció
  • Netejar les secrecions dels ulls dos cops al dia
  • No fer servir lents de contacte ni maquillatge

Símptomes

Els símptomes més freqüents de la conjuntivitis són l’enrogiment, la picor, la sensació de cos estrany o de “sorreta”, la inflamació de les parpelles, el llagrimeig i les secrecions.

Els símptomes de complicació podrien ser dolor extern en obrir i tancar les parpelles, fotofòbia, inflamació significativa de les parpelles o sensació de cos estrany.

Les persones afectades de conjuntivitis bacteriana solen tenir una secreció groga o verdosa abundant i espessa i és habitual que es llevin amb les parpelles enganxades.

En la conjuntivitis al•lèrgica predomina la picor i també poden sumar-s’hi altres símptomes d’al•lèrgies nasals (esternuts, obstrucció i secreció aquosa), bronquials (asma) o de la pell (dermatitis)

Tractaments

El tractament de la conjuntivitis varia significativament en funció de la causa que la produeix:

La conjuntivitis vírica, com en el cas d’un refredat, no té tractament específic, tot i que l’oftalmòleg pot recomanar un seguit de cures especials que poden ajudar a controlar-ne els símptomes i a prevenir complicacions

La conjuntivitis bacteriana, en canvi, es tracta amb col·liris antibiòtics i sol remetre al cap d’una setmana aproximadament

La conjuntivitis al·lèrgica sol respondre bé al tractament amb antihistamínics i fins i tot pot desaparèixer sola si eliminem l’al·lergogen que la causa. Els símptomes es poden alleujar amb compreses fredes i, en alguns casos, poden prescriure’s corticoides tòpics per reduir la inflamació

La conjuntivitis irritativa es minimitza eliminant-ne la causa i administrant un tractament antiinflamatori fins que es recuperi la normalitat

Preguntes freqüents dels nostres pacients

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Pide cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.