Despreniment de retina: descobreix si tens risc de patir-ne i quan has d'anar d'urgències

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
cirurgia despreniment de retina

L'aparició sobtada de mosques volants o miiodesòpsies és un dels símptomes més freqüents associats al despreniment de retina, una greu malaltia ocular, que és motiu urgent de consulta amb l'oftalmòleg, ja que el seu tractament acostuma a ser quirúrgic is’ha de dur a terme tan aviat com sigui possible.

El Dr. Josep García-Arumí, expert en retina i vitri, amb més de 30 anys d'experiència, explica les claus d'aquesta malaltia.

Despreniment de retina: 3 símptomes principals

  1. Un dels símptomes més freqüents de despreniment de retina és l'aparició sobtada de “mosques volants” en el nostre camp de visió, també anomenades miiodesòpsies, les quals poden tenir diferents formes o mides i es mouen quan movem els ulls. S'aprecien més quan mirem superfícies clares, com una paret o el cel.
  2. Un altre signe molt habitual és la visió de flaixos, és a dir, llums intenses, amb els ulls oberts o tancats, que duren microsegons i que també s'aprecien, sobretot, quan movem els ulls.
  3. Així mateix, un altre símptoma freqüent és l'aparició d'una “cortina negra” que cau sobre el nostre camp visual i que pot anar creixent a mesura que el despreniment de retina avança.

Dr. Josep García-Arumí

Tots aquests símptomes poden indicar la presència d'un despreniment de retina. Per això, és molt important que el pacient acudeixi a l'oftalmòleg especialitzat en retina tan bon punt noti els primers símptomes.

Dr. Josep García-Arumí

Motiu de visita urgent amb l'oftalmòleg

El despreniment de retina és una malaltia greu de l'ull que s’ha de tractar amb urgència, ja que pot produir una pèrdua total de la visió. No obstant això, és important tenir en compte que el 95 % dels pacients recuperen la visió amb un diagnòstic i una cirurgia a temps.

En aquest sentit, "existeixen diferents tipus de tècniques per abordar aquesta patologia, segons el cas del pacient i la zona afectada de la retina", aclareix el Dr. García-Arumí.

Grups de risc

El despreniment de retina afecta 1 de cada 10.000 persones cada any.

Una dada significativa és que el 50 % dels pacients que desenvolupen despreniment de retina són miops. Per tant, les persones amb miopia tenen més probabilitats de patir un despreniment, especialment si són alts miops (més de 8 diòptries).

Miopia i despreniment de retina

El despreniment de retina afecta, freqüentment, els miops

Altres grups de persones de risc són els diabètics o els que han sofert un greu traumatisme ocular.

El despreniment de retina pot ser més freqüent després d'una cirurgia de cataractes. No obstant això, és molt poc habitual.

Dr. Josep García-Arumí

Com és la cirurgia del despreniment de retina?

"Seleccionem la tècnica quirúrgica (o la combinació de tècniques quirúrgiques) segons el cas que presenta cada pacient", explica el Dr. García-Arumí.

Fes clic en els següents enllaços per descobrir com són els 2 tipus de cirurgies més freqüents: la cirurgia escleral i la vitrectomia.

Cirurgia despreniment retina

Les 2 cirurgies més freqüents per operar el despreniment de retina són la cirurgia escleral i la vitrectomia

Àmplia experiència en despreniments de retina

L'equip d'experts en retina de l’IMO Grup Miranza du a terme prop de 300 cirurgies de despreniment de retina anuals.

"Molts dels pacients que ens visiten presenten casos d'alta complexitat, els quals s’han de resoldre amb eficàcia per garantir que mantinguin la visió. A més, hem participat en el desenvolupament de noves tècniques i instruments per solucionar aquesta greu patologia ocular, amb l'objectiu de millorar la visió i la qualitat de vida de les persones que ens confien la seva salut ocular", conclou el Dr. García-Arumí.

Experts en retina IMO Grup Miranza

Els experts de l’IMO Grup Miranza participen en el desenvolupament de noves tècniques i instruments

Les 5 claus del despreniment de retina

  1. Si formes part dels grups de risc (miops, diabètics, etc.), fes revisions oculars periòdiques amb l'oftalmòleg.
  2. Si apareixen símptomes ("mosques volants", flaixos o una cortina negra que "cau pel camp de visió") fes una visita d'urgències amb l'oftalmòleg.
  3. No posposis la cirurgia del despreniment de retina. S’ha de fer al més aviat possible per garantir-ne l’èxit (el 95 % dels pacients recuperen la visió amb una cirurgia urgent).
  4. Visita un oftalmòleg expert en cirurgia del vitri i de la retina, amb àmplia experiència en despreniments de retina: no només ha de conèixerles tècniques quirúrgiques per solucionar la malaltia, també ha de saber com reaccionar en cas de complicacions.
  5. Després de la intervenció, segueix els consells del cirurgià, ja que el seu èxit depèn, en gran part, de les conductes que duem a terme durant el postoperatori.
Dades personals
Foto DNI / NIE / Pasaporte
Adjunta fotografía de tu documento de identidad
Dades del pacient
Foto DNI/NIE/Pasaporte
Adjunta fotografia del document d'identitat del pacient, si es tracta d'un menor d'edat, també has d'adjuntar el document que t'acredita com a tutor legal.
Dades mèdiques oftalmològiques
Historial mèdic general (no oftalmològic)
Si us plau, completa el següent qüestionari amb les dades que coneguis
Historial oftalmològic
Si us plau, completa el següent qüestionari amb les dades que coneguis
Dades de facturació
Informes
Si disposes de proves, imatges oftalmològiques o informes, et preguem que ens els adjuntis. Pots enviar-nos proves antigues com a informació addicional, però t'aconsellem afegir proves amb data recent (preferiblement no més de 30 dies), atès que no podem garantir una orientació fiable realitzada sobre la base de proves més antigues.