La neuroprotecció, futura teràpia per al glaucoma?

Neuroprotecció glaucoma
Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

La neuroprotecció, futura teràpia per al glaucoma?

El glaucoma es caracteritza per un dany progressiu i irreversible en les fibres del nervi òptic, provocat, principalment, per la hipertensió ocular.

Per això, no és gens estrany que una de les futures teràpies més prometedores, actualment en estudi, sigui l'ús de neuroprotectors, l'objectiu dels quals és prevenir la mort de les cèl·lules ganglionars de la retina (CGR), associada al glaucoma, per enfortir les estructures oculars que es veuen afectades per una pressió intraocular elevada i per evitar així la pèrdua de visió.

La Dra. Laia Pascual explica en què consisteix la neuroprotecció per tractar el glaucoma

La neuroprotecció consisteix a:

  • Protegir el nervi òptic

  • Neutralitzar les toxines nocives per al nervi òptic

Col·liris neuroprotectors

Alguns col·liris per a la hipertensió ocular poden tenir un efecte neuroprotector.

Col·liris neuroprotectors (glaucoma)

S'està estudiant l'efecte neuroprotector d'alguns col·liris per al glaucoma i la hipertensió ocular

És el cas de la brimonidina, un fàrmac present en molts d'aquests fàrmacs i que en estudis en fase preclínica semblen mostrar una protecció del nervi òptic.

Trasplante de células madre

Les cèl·lules mare (CM) tenen un gran potencial per tractar malalties neurodegeneratives, com el glaucoma. Per això, el reemplaçament de les CGR amb cèl·lules mare seria una altra possible teràpia per tractar la malaltia.

Cèl•lules mare  per tractar el glaucoma

El tractament del glaucoma amb cèl·lules mare és una altra possible teràpia, actualment en estudi

No obstant això, el trasplantament de CM per al glaucoma està, de moment, en vies d'estudi, ja que el tractament requeriria integrar-les en un complex circuit cel·lular cerebral i que aquestes fossin capaces de connectar localitzacions precises del cervell.  

Antioxidants

Es creu que l'estrès oxidatiu o envelliment cel·lular a causa de l'oxigen té un paper important en el desenvolupament del glaucoma.

De fet, hi ha estudis que han posat de manifest que els pacients amb glaucomes d'angle obert tenen més radicals lliures d'oxigen (responsables de l'estrès oxidatiu), en comparació amb una persona sense glaucoma. Això donaria lloc a un empitjorament de l'estat del nervi òptic, a causa de la mort de les cèl·lules que el componen.