Glaucoma i nutrició

Glaucoma i nutrició
Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Glaucoma i nutrició

Una dieta saludable ens pot ajudar a prevenir certes malalties sistèmiques i oculars. No obstant això, molts pacients pregunten a l'especialista en glaucoma quins són els possibles beneficis i inconvenients de seguir certes dietes o d'ingerir alguns tipus d'aliments o suplements.

A continuació, trobaràs alguns dels dubtes més freqüents, com també aspectes que cal tenir especialment en compte.

L'efecte neuroprotector

En primer lloc, és important esmentar que no existeix un tipus concret de dieta que pugui prevenir l'aparició del glaucoma, ja que aquesta malaltia es deu a múltiples factors.

Salut ocular i nutrició

Una dieta variada i equilibrada ajuda a prevenir malalties oculars

No obstant això, s'ha demostrat que certs aliments rics en vitamines i antioxidants poden ajudar-nos a protegir les fibres del nostre nervi òptic del desgast o degeneració que provoquen el glaucoma i la hipertensió ocular.

Tanmateix, és important afegir que els aliments no ajuden a disminuir i controlar la pressió intraocular. Per a això, les úniques teràpies vàlides són les prescrites pels experts en glaucoma: els hipotensors oculars, els làsers i les tècniques quirúrgiques.

Les vitamines amb més antioxidants

Entre les vitamines amb més poder antioxidant trobem:

  • La vitamina C, present en aliments com els cítrics i en d’altres, com el bròquil, el kiwi o els tomàquets.
  • La vitamina E, que podem trobar en vegetals de fulla verda, com les bledes, en fruits, com els alvocats o en oli, com el de gira-sol.
  • La vitamina B1, present en carn com la del porc, algun llevat i en el peix i les nous.

Així mateix, el carotè (previtamina A) també té un potent efecte antioxidant i pot trobar-se en aliments com els espinacs o les pastanagues, així com els flavonoides, presents en aliments com la xocolata o l’albergínia.

Els suplements vitamínics

Pel que fa als suplements vitamínics, encara no hi ha prou evidència científica per recomanar-los per protegir el nervi òptic.

Suplements vitamines per al glaucoma

S'estan duent a terme estudis per saber si els suplements vitamínics tenen un efecte neuroprotector

No obstant això, alguns estudis comencen a posar de manifest resultats molt esperançadors sobre aquesta via terapèutica, que podria arribar a ser prometedora per l’efecte neuroprotector que té. De nou, cal parar esment en el fet que aquests suplements poden ajudar a frenar la pèrdua de fibres del nervi òptic però probablement no redueixen la pressió intraocular.

El ginkgo biloba 

El ginkgo biloba és un arbre mil·lenari xinès, sobre el qual hi ha prometedors estudis en marxa, que podrien confirmar millores en el camp visual de pacients amb glaucoma, així com un efecte neuroprotector.

Malgrat que els resultats són encara molt preliminars, alhora, són esperançadors, ja que podria arribar a ser un tractament complementariper al glaucoma. Així mateix, segons els estudis, aquesta teràpia aconsegueix protegir el nervi òptic i restaurar part de la visió perduda en alguns pacients.

Cafè, te i xocolata

Molts pacients pregunten sobre els possibles efectes positius o negatius d'aquests 3 aliments: cafè, te i xocolata. A continuació, expliquem què s’ha de tenir en compte.

Te i glaucoma

T'expliquem si el cafè, el te o la xocolata tenen un efecte neuroprotector per al glaucoma

El cafè

Els estudis duts a terme fins ara no són concloents: alguns han posat de manifest un lleuger augment de la pressió intraocular i en d’altres no s'ha apreciat cap canvi.

Per això, la principal recomanació dels nostres especialistes en glaucoma és prendre’n amb moderació.

La xocolata

Els projectes de recerca han demostrat que aquest aliment no té efectes sobre la pressió intraocular.

No obstant això, la xocolata negra posseeix nutrients amb un efecte antioxidant i neuroprotectormolt potent, com els flavonoides.

El te 

Alguns estudis estan començant a plantejar-ne els beneficis per a la conservació del nervi òptic. Per això, en un futur pròxim, se’n podria demostrar l’efecte neuroprotector.

Consum de begudes alcohòliques

No s'ha demostrat que l'alcohol produeixi glaucoma o hipertensió ocular. En aquest sentit, la ingesta de vi negre de manera moderada pot tenir efectes antioxidants beneficiosos. No obstant això, cap beguda alcohòlica no ha demostrat ser beneficiosa per al tractament o l'evolució del glaucoma.