Tatiana Astafueva

13 d'abril de 2022

Un cop operats de cataracta, alguns pacients, com Tatiana, poden haver de fer-se una capsulotomia amb làser YAG al cap d’un temps. No perquè la cirurgia hagi anat malament, sinó per una resposta de l’ull (apareix una fibrosi i opacificació) en la qual influeixen diferents factors. Afortunadament, no és un problema greu i es pot tractar sense necessitat de tornar a entrar a quiròfan.

Tatiana Astafueva va decidir operar-se de cataracta per recuperar la visió que estava perdent a l’ull esquerre, en què la patologia estava més avançada. No obstant això, un any i mig després de la intervenció realitzada al seu país (Rússia), va tornar a notar la sensació de tenir una “boirina” davant de l’ull. Què estava anant malament? Encoratjada per un amic i per les referències d’altres pacients, va optar per venir a l’IMO.

La lent intraocular no és el que “s’embruta”

El problema no era que la cataracta hagués tornat a aparèixer, ja que el cristal·lí “entelat” havia estat reemplaçat per una lent intraocular. Tampoc es tractava que aquesta lent estigués en mal estat ni que s’hagués deteriorat o embrutat. El que s’havia opacificat -i, per tant, li impedia veure nítido- era la càpsula del cristal·lí que sosté la lent.

Com explica el Dr. Daniel Elies, oftalmòleg del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l’IMO que va atendre a Tatiana, “en aquest ‘sac’, una fina membrana que no s’extreu durant l’operació, poden anar creixent cèl·lules que, amb el temps, es fibrosan i fan que perdi la transparència i impedeixi passar la llum “.

Segons l’especialista, és un problema relativament comú, sobretot a mesura que passen els anys: “Es calcula que l’opacitat de la càpsula posterior afecta menys d’un 10% de les persones intervingudes de cataracta abans del primer any, un percentatge que ascendeix al 30% als 5 anys. De fet, a la llarga, tots els pacients acabarien desenvolupant-la pel propi envelliment de l’ull “.

Les causes que aparegui més o menys aviat no estan clares i, tot i que influeixen alguns detalls de la cirurgia, depèn fonamentalment de característiques individuals. Per exemple, un dels factors que pot entrar en joc és l’edat, ja que en els pacients amb cataracta més joves sembla donar-se abans aquesta complicació, com va passar en el cas de Tatiana.

La capsulotomia amb làser YAG resol de forma immediata la manca de transparència de la borsa que envolta la lent intraocular

Làser per recuperar la visió i la qualitat de vida

El desenvolupament primerenc de la cataracta en aquesta pacient russa -relacionat amb la seva alta miopía– va provocar que la pèrdua de visió impactés en la seva activitat laboral com a logopeda i, en general, en la seva vida quotidiana. “Veure-ho tot borrós (les lletres, les cares …) limita molt”, comenta Tatiana, que temia tornar a ballar i que la cirurgia no hagués servit per a res. Afortunadament, l’opacitat de la càpsula posterior és un problema de ràpida i efectiva solució; molt més senzilla del que ella imaginava.

El tractament (capsulotomia) consisteix a fer una petita obertura o “finestra” a la càpsula per eliminar l’opacitat. Això es realitza mitjançant l’acció del làser YAG -sense que l’oftalmòleg hagi d’accedir a l’interior del ull-, pel que no requereix passar novament per quiròfan i es pot dur a terme en consulta. Tatiana destaca que “en un moment vaig tornar a veure bé i vaig posar fi a les preocupacions sobre la meva visió“.

Gràcies a això, se sent tranquil·la i segura per afrontar una nova cirurgia de cataracta en el seu ull dret, que encara no ha estat intervingut i en què la malaltia ha anat progressant. “En IMO m’ho han explicat tot pas a pas i no m’ha quedat cap dubte”, conclou Tatiana, qui reafirma la seva confiança en els professionals i la tecnologia de l’Institut, “que no havia trobat en cap altre lloc”.

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Demana cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.