Paula Brito

13 d'abril de 2022

Gràcies a Operació Visió, la Paula va poder fer-se una biòpsia de la retina a l’IMO, una prova indispensable per confirmar el diagnòstic de la seva malaltia i per poder iniciar el tractament adequat.

Operació Visió, el programa de cirurgia solidària impulsat per la Fundació IMO el 2013, continua contribuint a la millora de la salut ocular de persones amb problemes de visió greus i amb dificultats econòmiques importants que no tenen l’opció de recórrer a la sanitat privada i que no sempre poden ser absorbides per la sanitat pública. Paula Brito es va trobar en aquestes circumstàncies. Després de visitar diversos especialistes de la seva terra natal, les Canàries, va acudir a l’IMO amb la confiança que trobaria una solució per al seu cas. I així fou, gràcies al fet que es va poder acollir a Operació Visió.

L’objectiu del seu pas pel programa va ser intervenir-la per obtenir una petita mostra de teixit retinal. Tal com explica la Dra. Anniken Burés, especialista en retina de l’IMO, “sospitàvem que aquesta pacient patia un limfoma, una malaltia maligna amb afectació primària de l’ull, però ho havíem de corroborar. Per això calia fer una biòpsia de la retina, que és clau per començar el tractament adequat i per combatre la malaltia, que té un pronòstic vital més enllà del visual”.

Assumir els riscos

Atesa la delicadesa extrema de l’òrgan ocular, calia una intervenció quirúrgica molt complexa que comportava un risc elevat de complicacions i que cap especialista no havia estat disposat a assumir. Segons el seu fill, en Ricardo, “vam detectar que alguna cosa no rutllava quan ja fa més d’un any van operar la meva mare de cataractes i, amb tot, va continuar no veient-hi bé amb l’ull dret. Des d’aleshores, vam entrar en un procés de proves i més proves i no ens donaven cap solució, no teníem la necessària confirmació d’un diagnòstic que ens permetés continuar endavant”.

La biòpsia de retina era imprescindible per corroborar que la Paula patia un limfoma amb afectació primària de l’ull i per començar el tractament adequat per combatre la malaltia.

“Estàvem desesperats –confessa en Ricardo– i vam decidir agafar l’avió i venir a Barcelona, perquè buscant informació vam trobar que l’IMO era un centre oftalmològic de referència”. Una porta oberta a l’esperança que, gràcies al compromís de la Fundació IMO, va permetre a la Paula Brito acollir-se a Operació Visió i fer-se la tan esperada biòpsia amb el Dr. Carlos Mateo. Tal com explica l’oftalmòleg, “com que es tractava d’un procés desconegut en l’avenç que ja havia arribat a afectar el segon ull, era imprescindible extreure una mostra de la retina que permetés conèixer histològicament la causa exacta de la patologia i, així, establir les pautes terapèutiques adients per frenar-ne l’evolució”.

El benefici que se n’esperava obtenir, per tant, va fer que valgués la pena assumir els possibles riscos de la cirurgia, que la Paula va superar amb èxit gràcies a l’experiència i a la professionalitat de l’oftalmòleg de l’IMO. Mentre esperaven els resultats de la biòpsia, tant ella com la família eren conscients que el camí només havia començat. I un cop esvaïda la incertesa van tenir encara més clar quin era el següent pas: “No rendir-se i continuar lluitant”.

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Pide cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.