Matilde Andreu

13 d'abril de 2022

La dificultat d’exploració oftalmològica i de comunicació amb la Matilde, pacient amb Síndrome de Down, havia provocat que desenvolupés una cataracta molt avançada, a la qual es va donar solució a través del programa Operació Visió de la Fundació IMO.

La cataracta és la primera causa de ceguesa al món. Amb tot, als països desenvolupats com el nostre és molt poc freqüent que arribi a provocar una pèrdua total de visió perquè es pot detectar precoçment mitjançant revisions oculars periòdiques i, si es considera oportú, es pot tractar amb una intervenció quirúrgica breu, indolora i de recuperació ràpida. No obstant això, segons el Dr. Daniel Elies, especialista de l’IMO en aquesta patologia, “determinades característiques físiques o psíquiques d’alguns pacients provoquen que evolucioni fins a graus severs”, com en el cas de la Matilde Andreu, una pacient de 50 anys amb síndrome de Down que, a més de queratocon (aprimament progressiu de la zona central de la còrnia), presentava una cataracta blanca, és a dir, una opacificació molt avançada del cristal·lí”.

Com a conseqüència, la Matilde amb prou feines percebia llums i ombres i això comprometia seriosament la seva autonomia i el seu desenvolupament a la vida diària. Les seves germanes, la Dolores i la María Luisa Andreu, expliquen que “amb prou feines menjava, perquè no podia distingir si el plat estava ple o buit; tampoc podia beure sola, perquè no era capaç de veure el got per agafar-lo”. Per a ella, accions tan quotidianes i aparentment senzilles com aquestes suposaven un veritable obstacle i, a causa de la seva limitació visual, va anar tancant-se en si mateixa. Cada cop necessitava més ajuda i es va tornar esquiva i desconfiada: “Tenia por de caminar perquè es pensava que cauria, però no ens deixava guiar-la; havíem d’estirar-la si volíem que es mogués”, afegeixen les seves germanes. A més, cal sumar-hi la “dificultat de la Matilde per expressar els seus problemes, per la qual cosa només podíem entendre què li passava observant-li els gestos”.

Pas endavant en qualitat de vida

A causa d’aquesta barrera de comunicació i de la seva escassa col·laboració, així com de la complexitat associada a una patologia tan avançada com la seva, no va ser un cas senzill de tractar. Amb tot, la recompensa de fer front al repte va ser enorme perquè, després de passar per la sala d’operacions de l’Institut gràcies a Operació Visió i que el Dr. Elies li fes una intervenció de cataracta, la Matilde va fer un gran pas endavant en qualitat de vida. Tal com ens expliquen la Dolores i la María Luisa, “després de la cirurgia, va sortir caminant de l’IMO pel seu propi peu, amb els ulls destapats i ben oberts. Des d’aleshores s’espavila amb molta més independència i està més segura d’ella mateixa; està més oberta a tot el que l’envolta”.

Tot i que la visió és un sentit fonamental per a tothom, perquè ens proporciona el 80% de la informació que rebem i condiciona la nostra relació amb l’entorn, resulta especialment important per a les persones amb síndrome de Down o altres formes de discapacitat intel·lectual. Un 5% d’aquest col·lectiu, en contrast amb el 0,2% de la resta de població, manifesta problemes visuals severs, per la qual cosa donar resposta a les seves necessitats de salut ocular és clau per promoure’n la integració social, que és l’objectiu del programa de cirurgia solidària Operació Visió.

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Pide cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.