Karla Rugel

13 d'abril de 2022

La cirurgia reconstructiva pot ser el primer pas per tornar a veure-hi i suposa un canvi espectacular tant estètic com funcional per a moltes persones. És el cas de la Karla, que després de diverses operacions coordinades entre diferents especialistes de l’IMO va recuperar la visió perduda arran d’una agressió.

La Karla Rugel, una adolescent que va perdre la visió de tots dos ulls arran d’una agressió amb àcid, que va patir el 2003 a Martos (Jaén), va aconseguir recuperar la visió de l’ull esquerre, després de diverses operacions dutes a terme entre desembre del 2008 i setembre del 2009 a l’IMO. Segons explica, “el que més em va impressionar va ser veure com havien canviat els meus amics i el meu germà. També em va sorprendre adonar-me que, en tornar a percebre els colors sis anys després, havia oblidat, per exemple, el fúcsia o el beix”.

Per aconseguir aquest resultat, la jove va haver de passar per un procés complex. Dues de les cirurgies a les quals es va sotmetre van ser fetes pel Dr. Ramón Medel, coordinador del Departament d’Oculoplàstica de l’IMO. Aquestes intervencions van aconseguir separar-li les parpelles -que havien quedat enganxades a l’ull des de l’agressió- a través d’una reconstrucció de fons de sac, i reestablir, amb triquiasi, la posició normal de les pestanyes -amb trajectòria invertida, de manera que fregaven amb la còrnia- i de les parpelles, que feien la rotació cap endins (entropi).

Les reconstruccions oculars després d’accidents o d’agressions són de les cirurgies més complicades en oftalmologia i solen comportar “un abans i un després” espectacular per als pacients, tant des del punt de vista plàstic com des del funcional i visual. El cas de la Karla Rugel va despertar un gran interès mediàtic pel rerefons humà que tenia, però és tan sols un dels nombrosos casos que es tracten a l’IMO.

A l’experiència dels seus cirurgians oculoplàstics, cal sumar-hi el treball coordinat amb altres subespecialistes de l’Institut per assolir una recuperació visual completa. El Dr. Óscar Gris, oftalmòleg del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva, va ser l’encarregat de fer un trasplantament corneal a la Karla perquè pogués recuperar visió. Posteriorment, la pacient també va acudir al Departament de Glaucoma i es va posar en mans de la Dra. Elena Arrondo, qui li va implantar una vàlvula de drenatge per al control de la pressió intraocular, mentre que actualment segueix visitant-se amb els diversos especialistes de l’IMO per fer seguiment del cas i valorar-ne l’evolució.

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Demana cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.