Ahmed Mohsen

13 d'abril de 2022

Un tractament immunosupressor, un trasplantament de cèl·lules mare corneals i, finalment, un trasplantament de còrnia combinat amb una cirurgia de cataracta tornen el 50% de visió a l’Ahmed

Ahmed Mohsen és un dels prop de 2.000 pacients internacionals que cada any acudeixen a l’IMO com a centre de referència per trobar solució a patologies que en molts casos requereixen un tractament complex i altament especialitzat. És el cas de la queratoconjuntivitis cicatritzant, una malaltia inflamatòria crònica de la superfície ocular amb la qual aquest pacient saudita convivia des de feia més de dues dècades i arran de la qual la seva agudesa visual era amb prou feines de percepció de la llum en ambdós ulls.

Confessa que “depenia sempre del meu bastó i d’algú que m’ajudés, de manera que mai podia anar sol pel carrer i era totalment dependent”. Per sortir d’aquesta situació va decidir buscar una resposta fora del seu país, on ja havia estat intervingut sense èxit i no li havien donat cap expectativa que pogués recuperar visió. I així va ser com va conèixer l’IMO, on va trobar l’alternativa que tant de temps estava esperant i les garanties per sotmetre’s a un necessari trasplantament de còrnia, ja que la malaltia havia provocat que aquesta estructura perdés la seva transparència i impedís el pas de la llum i de les imatges a l’interior de l’ull.

Però atès que l’Ahmed tenia la superfície ocular completament destruïda, perquè el trasplantament funcionés era imprescindible fer un tractament esglaonat que va constar de tres fases: “El primer pas va ser desinflamar l’ull i inactivar la malaltia, mitjançant corticoides tòpics i un tractament immunosupressor sistèmic, en coordinació amb l’equip de medicina interna i malalties infeccioses de l’Institut”, explica el Dr. Óscar Gris, especialista del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva.

La segona etapa va ser realitzar un trasplantament de cèl·lules mare corneals, procedent d’un donant en el cas de l’Ahmed, ja que tots dos ulls estaven afectats i, per tant, no era possible obtenir teixit sa del pacient. Com explica l’oftalmòleg de l’IMO, “el limbe és un anell fi que envolta la còrnia i que conté les cèl·lules mare, fonamentals per a la viabilitat de l’empelt corneal”.

Tres mesos després, un cop regenerada la superfície ocular,es va dur a terme la tercera i última fase del procés mitjançant un trasplantament total de còrnia (queratoplàstia penetrant) que, juntament amb una operació de cataracta practicada a la mateixa intervenció, va permetre a l’Ahmed assolir fins a un 50% de visió. Per a ell va ser un gran canvi: va tornar a veure-hi i va recuperar autonomia per tornar a la vida quotidiana en el seu país, on se li va recomanar seguir amb el tractament prescrit i amb controls periòdics per mantenir el bon resultat obtingut després de l’èxit de l’operació a l’IMO.

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Pide cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.