La primavera dispara les consultes oftalmològiques un 15 %,

16 de maig de 2023

Les consultes oftalmològiques han crescut des de l’inici de la primavera a causa principalment de l’al·lèrgia primaveral, que apareix en aquesta època per la presència de pol·len en l’ambient, molt notòria enguany per la situació ambiental de sequera.

A més, una altra malaltia dels ulls, la simptomatologia de la qual augmenta a la primavera, és l’ull sec,

A continuació, ajudem a diferenciar els efectes de les al·lèrgies i la malaltia de l‘ull sec.

Al·lèrgia primaveral o ull sec?

El Dr. José Luis Güell, expert en còrnia i superfície ocular, explica que «l’al·lèrgia ocular té lloc quan un al·lergogen entra en contacte amb els ulls d’una persona que presenta sensibilitat. A partir d’aquest moment, comença un procés inflamatori de la superfície de l’ull, que pot derivar en diverses alteracions que tenen com a símptomes comuns l’enrogiment dels ulls, la coïssor i una picor intensa».

Però això no és tot. «L’ull sec afecta prop del 30 % de la població i es desencadena, generalment, quan les glàndules lacrimals no produeixen llàgrimes suficients o aquestes no són de qualitat i s’evaporen fàcilment», afegeix el Dr. Güell.

Aixi mateix, explica que…

Les llàgrimes tenen un paper fonamental en la salut dels nostres ulls perquè els lubrifiquen i els protegeixen, per la qual cosa la seva escassetat o ràpida evaporació deriva en símptomes com la coïssor, l’enrogiment, la sensibilitat a la llum o la visió borrosa

Dr. José Luis Güell

Així mateix, la blefaritis (una inflamació en les parpelles) també pot desencadenar un ull sec.

L'al·lèrgia primaveral sol aparèixer per la presència de pol·len en l'ambient.

5 paràmetres per a diferenciar l’al·lèrgia estacional de l’ull sec

  1. Les condicions externes. En el cas dels símptomes de l’ull sec, els experts de l’IMO Grup Miranza indiquen que empitjoren en ambients molt secs o en els quals opera un aire condicionat. En canvi, l’al·lèrgia estacional s’accentua normalment a l’exterior, atès que és aquí on el pol·len de les plantes i dels arbres roman en l’aire.
  2. El tipus d’incomoditat ocular. L’al·lèrgia ocular produeix principalment picor, mentre que l’ull sec provoca coïssor.
  3. L’alleujament en tancar els ulls. En aquest cas, les persones amb al·lèrgia ocular no experimenten cap sensació d’alleujament quan tanquen els ulls, mentre que les persones amb ull sec, sí.
  4. L’edat. En el cas de l’al·lèrgia ocular, no hi ha cap relació amb l’edat, ja que les reaccions al·lèrgiques es poden presentar al llarg de tota la vida, entre altres factors, encara que són més freqüents en edats primerenques. En el cas de l’ull sec, en canvi, el pas dels anys augmenta la probabilitat de patir aquesta malaltia a causa de canvis en la distribució i quantitat de les hormones presents en l’organisme.
  5. Símptomes en altres parts del cos. A més dels símptomes esmentats, que apareixen a la zona dels ulls, l’al·lèrgia ocular sol presentar-se juntament amb altres símptomes no oculars, com poden ser els esternuts o la urticària, mentre que si es pateix ull sec això no succeeix.

El Dr. José Luis Güell ens ajuda a diferenciar les diferències entre els efectes de les al·lèrgies i la malaltia de l'ull sec.

Finalment, el Dr. Güell explica que «és possible patir al·lèrgia o hipersensibilitat ocular i ull sec al mateix temps, sent relativament habitual que es presentin simultàniament i dificultin el procés d’identificació de l’afecció, així com de la simptomatologia”.»

I per això…

És imprescindible l’avaluació d’aquesta simptomatologia per part de l’oftalmòleg per prescriure la millor indicació terapèutica.

Dr. José Luis Güell

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Pide cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.