He perdut visió a causa del glaucoma, què puc fer?

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

La pèrdua de visió per glaucoma

La pèrdua de visió en pacients amb glaucoma es produeix pel dany progressiu que la malaltia causa en el nervi òptic, que desencadena una visió borrosa o de boira. Tot i que actualment hi ha molts tractaments per frenar l'avanç de la malaltia, és important tenir en compte que:

 • generalment, el pacient nota la pèrdua de visió quan la malaltia ja ha evolucionat considerablement
 • lamentablement, la visió perduda a causa del glaucoma no es pot recuperar

Pèrdua visió glaucoma

La pèrdua de visió deguda al glaucoma és irrecuperable

Signes de pèrdua de visió

Segons el grau d'afectació del nervi òptic, el pacient amb glaucoma pot:

 • colpejar-se sovint amb objectes, ja que aquests no apareixen en el seu camp de visió (com ara el marc d'una porta)
 • patir caigudes (el glaucoma multiplica per quatre la possibilitat de patir aquestamenad'accidents)
 • percebre una boirina permanent
 • tenir enlluernaments o més mala visió en llocs o entorns foscos, així com fotofòbia
 • necessitar molta llum per dur a terme activitats de visió propera (com ara la lectura)
 • tenir problemes de mobilitat o d'orientació

Caiguda persona glaucoma

Les persones amb glaucoma tenen més risc de patir caigudes 

Què he de fer si m'han diagnosticat un glaucoma?

El principal consell per alspacients amb un diagnòstic de glaucoma o una sospita de glaucoma és que mantinguin una actitud activa enfront de la malaltia, ja que existeixen multitud de teràpies dirigides a frenar-ne l’avanç.

Revisió ocular glaucoma

Revisió ocular a pacient amb glaucoma

És important seguir la rutina de revisions i proves amb l'especialista en glaucoma per detectar a temps qualsevol progressió de la malaltia que requereixi un canvi d’actitud terapèutica.

A més, és essencial que els pacients amb glaucoma segueixin les pautes terapèutiques que indiqui l'oftalmòleg, per estar segurs que s’està fent tot el que cal per intentar estabilitzar la malaltia i que aquesta no progressi.

Baixa visió pel glaucoma 

Segons el grau d'afectació del camp visual, el pacient amb glaucoma pot experimentar diferents símptomes. Malgrat que la visió perduda pel glaucoma no es pot recuperar, existeixen estratègies terapèutiques perquè les persones que el pateixen puguin continuar tenint autonomia i dur a terme les seves activitats diàries gràcies a ajudes optomètriques específiques de baixa visió.

1. Filtres fotocromàtics i selectius i filtres polaritzats

Aquestes ajudes visuals de baixa visió són especialment útils per a les persones que comencen a percebrela pèrdua visual causada pel glaucoma.

Filtres baixa visió Glaucoma

Els filtres fotocromàtics i selectius i els polaritzats són útils per a les persones que comencen a perdre visió pel glaucoma

Aquestes ajudes filtren els raigs ultraviolats (UV) i deixen passar l'espectre visible de la llum (és a dir, les longituds d'ona que l'ull humà pot percebre).

D'aquesta manera, ofereixen més confort que unes ulleres de sol normal, i permeten que les persones amb glaucoma puguin veure-hi millor i eviten la incomoditat que poden patir en certs entorns on podrien tenir enlluernaments o fotofòbia.

2. Prismes en ulleres o “ulleres prismàtiques”

Tenen l’objectiu principal d’aprofitar al màxim el camp visual del pacient amb glaucoma perquè pugui aprofitar al màxim el seu camp visual, especialment en espais exteriors.

Per aconseguir-ho, aquesta mena d'ulleres desplacen la imatge perquè el pacient pugui veure certs objectes i obstacles que li podrien passar desapercebuts, i ofereixen més seguretat i qualitat de vida.

Prisma en ullera glaucoma

Els prismes es col·loquen sobre la ullera i permeten que el pacient amb glaucoma aprofiti al màxim el seu camp visual

Aquestes ulleres prismàtiques es poden anar modificant, segons avança la pèrdua de camp visual deguda al glaucoma. Així mateix, moltes vegadess’hi poden adaptar filtres per a un millor contrast i confort.

3. Ulleres microscòpiques de visió pròxima amb llum incorporada

Es fan servir per a activitats de visió propera, com ara la lectura, la costura, el bricolatge i altres activitats d'oci o professionals que necessitin una bona percepció dels detalls.

Ulleres de baixa visió amb llum per al glaucoma

Les ulleres amb llum incorporada són especialment útils per als pacients amb glaucoma

La seva funció principal és aportar llum perquè el pacient tingui més camp de visió.  Aquesta aportació lumínica addicional també acompanya els moviments del cap i dels ulls de la persona que fa servir les ulleres, aprofitant al màxim la potència de la llum en la zona en la qual enfoca la mirada.

4. Telescopis invertits

Aquestes ajudes de baixa visió poden ser manuals o incorporar-se sobre les pròpies ulleres del pacient amb glaucoma. La principal funció que té és engrandir la imatge, d'una banda, i en donar-li la volta, es minimitza, cosa que aporta al pacient més visibilitat del camp visual.

Telescopis invertits glaucoma

Els telescopis invertits poden fer-se servir per tots dos costats

5. Ajudes electròniques

Aquests aparells estan dirigits a persones amb glaucomes severs que ja han perdut part del camp visual:

 • OrCamRead: és un lector digital manual que escaneja el text i el llegeix, a través d'un sistema d'àudio que porta incorporat. D'aquesta manera, es permet que el pacient pugui llegir al moment qualsevol text, des d'un diari fins a una pantalla digital. Així mateix, un dels avantatges d'aquest dispositiu és que pot llegir el text d'una tauleta, pantalla d'ordinador o telèfon mòbil.
 • OrCamMyEye: es tracta d'un dispositiu que es col·loca sobre lesulleresde la persona amb baixa visió. Entre els principals atributs que té és capaç de:
  •  llegir text de manera intel·ligent
  • reconèixer les cares
  • ajudar el pacient a comprar identificant els productes o els bitllets           
  • assistir el pacient identificant els colors o per orientar-se

Orbcam my Eye glaucoma

OrCamRead i OrCamMyEye estan dirigits a persones amb pèrdues severes de visió

Tot això, a través d'un àudio en temps real.