«Gràcies a l’IMO Grup Miranza, he guanyat en autonomia i llibertat»

4 d'octubre de 2023

Entrevistem Susana Mangut, pacient de l’IMO Grup Miranza des de fa prop de tres dècades.

Te la presentem:

  • La Susana és de Càceres, està casada i té dos fills.
  • És invident de l’ull dret per glaucoma congènit. A l’esquerre, ha hagut de sotmetre’s a dos trasplantaments de còrnia a la nostra clínica de Barcelona.
  • Compagina la seva feina com a venedora de cupons de l’ONCE amb el periodisme.

I ens parla de discapacitat visual, periodisme i molt més. No et perdis el que ens explica!

El primer trasplantament

Quan vas arribar a l’IMO?

Va ser fa molt temps! L’any 1998, quan encara no existien les xarxes socials, el meu pare va descobrir que obria una clínica a Barcelona, l’Institut de Microcirurgia Ocular. Vam venir amb moltíssima il·lusió per dur a terme un trasplantament de còrnia en el meu ull esquerre.

Recordo perfectament el primer dia que vam arribar a la primera seu de l’IMO, al carrer Muntaner de Barcelona. Era un edifici molt més petit que l’actual!

Susana Mangut

De nena, amb 6 anys, havien rebutjat fer-me el trasplantament en altres centres, havia passat per moltes clíniques… i, finalment, vaig conèixer el Dr. José Luis Güell. Va ser un oasi en el nostre desert particular!

Vull destacar el seu tarannà, va ser molt optimista i positiu des del primer moment. I tot va sortir bé: es va poder realitzar el trasplantament, amb una millora important de la meva visió.

El trasplantament de còrnia és el tipus de trasplantament més realitzat a Espanya. Consisteix a substituir una còrnia malalta o danyada per una de sana procedent d’un donant.

Susana durant una connexió en directe. Actualment, col·labora com a reportera en un programa de Canal Extremadura.

Una vocació: el periodisme

I, a més, va ser en un moment important, oi?

Sí, tenia 18 anys, acabava de fer la selectivitat i començava la carrera de periodisme. I va ser com començar una nova etapa a la meva vida, amb molta més llum (mai més ben dit)!

Per llegir, sempre he fet servir el sistema braille. Però guanyar una mica més de visió va ser de gran ajuda per poder sortir-me’n bé, moure’m, sentir-me més segura… Per exemple, vaig deixar de fer servir bastó quan vaig entrar a la universitat.

Des de petita sempre vaig voler dedicar-me al món de la comunicació. Mai no vaig sentir que la meva deficiència visual fos un obstacle per poder ser periodista.

Susana Mangut

I en quin mitjà t’has sentit més còmoda?

Jo soc una dona de ràdio, un mitjà màgic, que depèn de la nostra veu. I on, paradoxalment, jo, que tinc baixa visió, puc comptar i descriure el que puc arribar a veure a persones cegues.

I, actualment, col·laboro en un programa de televisió. Treball com a reportera i, òbviament, l’espectador és plenament conscient de la meva discapacitat visual.

I t’acaben de donar un premi…

Sí, l’ONCE m’ha donat un premi a la inclusió. En el meu cas, per a la meva feina de reportera, al carrer, m’ajuden els meus companys i també les persones que entrevisto.

Tant a la ràdio com a la televisió, sempre m’he recolzat en els meus companys i dono el millor de mi per poder explicar les coses.

Susana Mangut

El segon trasplantament

Enguany, has tornat a l’IMO Grup Miranza. Com ha estat el retorn?

Sempre he anat venint per a revisions. No obstant això, a l’inici de l’any vaig haver d’afrontar un nou trasplantament amb el Dr. Güell.

El quiròfan vaig pensar que era més gran (riures). Però hi ha alguna cosa que era exactament igual: les veus del Dr. Güell, de l’anestesista Montserrat Gibert… les vaig reconèixer perquè la primera operació va canviar la meva vida, va suposar un abans i un després.

I com ha anat aquesta operació?

La tècnica ha canviat. En el meu cas, va ser un trasplantament de membrana amniòtica. La intervenció va ser més ràpida i indolora, però l’evolució una mica més lenta.

Després de l’operació, la millora en la meva qualitat de vida i de visió ha estat important. I ho noto en les meves activitats quotidianes. Per exemple, ara veig amb més claredat els semàfors abans d’arribar als encreuaments, puc passejar o córrer sola, sense dependre de ningú, veig millor les cares… també veig les pel·lícules al cinema amb més claredat!

El trasplantament de membrana amniòtica consisteix en l’aplicació d’un fragment de membrana amniòtica sobre la superfície ocular. Requereix cirurgians experts en la reconstrucció d’aquesta mena de teixits.

Hi ha molts matisos de grisos entre el blanc, que seria veure-hi perfectament, i el negre, que seria no veure-hi gens. Per als que hi veiem poc, millorar una ínfima part de la visió ja significa molt.

Susana Mangut

El Dr. José Luis Güell és expert en còrnia, cataracta i cirurgia refractiva i pioner en tècniques de trasplantaments de còrnia.

Vols destacar alguna cosa més?

Sí: per a mi aquest pas endavant és molt important. Jo només tinc el meu ull esquerre. Abans de l’operació em plantejava: i si surt malament i deixo de veure-hi?

Però ha anat molt bé i he guanyat visió. A mi, que m’agrada gaudir de la vida i m’agrada moure’m, conèixer gent… agraeixo molt al Dr. Güell i al seu equip la feina que han fet.

Moltes gràcies, Susana!

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Demana cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.