Glaucoma i emocions

Glaucoma i emocions
Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Glaucoma i emocions

Tant el glaucoma com la hipertensió ocular (HTO) són malalties cròniques que, una vegada diagnosticades, acompanyen els pacients al llarg de les seves vides. Aquest és un aspecte molt important i que l'especialista en glaucoma ha de transmetre al pacient, des del moment del diagnòstic, ja que d'això depèn, en gran part, que la persona tingui una bona adhesió al tractament, així com una actitud activa, preventiva i positiva per enfrontar-se a aquestes malalties.

Paciente con glaucoma

El diagnòstic de glaucoma pot afectar emocionalment al pacient

En aquest sentit, hi ha molt poca literatura científica sobre glaucoma i les seves conseqüències psicològiques, en comparació amb altres malalties cròniques, com les de tipus autoimmune o uns certs tipus de càncer.

L'impacte emocional del diagnòstic

Així mateix, és habitual que es produeixi un impacte emocional, quan l'especialista transmet el diagnòstic d'aquestes malalties al pacient. Probablement, això es deu al fet que:

  • el pacient, en molts casos, no nota cap símptoma ni pèrdua de visió subjectiva, per la qual cosa, a vegades, li costa d’entendre que hi hagi un problema. I, quan el pacient ja en notaels símptomes, la majoria de les vegades en forma de visió borrosa, no nítida, li costa d’acceptar que aquesta pèrdua sigui irreversible.
  • com que és una patologia crònica, el pacient pot tenir una certa dificultat a assimilar que l’acompanyarà tota la vida, amb tot el que implica:
    • revisions i preses de pressió ocular periòdiques
    • una cura constant de la salut visual
    • la possibilitat que, lamentablement, es produeixi un empitjorament de la patologia, per la seva pròpia condició
  • en cas que es produeixi pèrdua de visió, aquesta pot comportar, tanmateix, una pèrdua de qualitat de vida per al pacient.

Per aquests motius, són molts els pacients amb glaucoma que desenvolupen trastorns psicològics o afectius arran del diagnòstic de la malaltia. Aquestes alteracions poden ser transitòries o permanents, com la depressió, l'estrès o l'ansietat.

Glaucoma i emocions

Trastorns com la depressió, l'ansietat o l'estrès poden afectar els pacients amb glaucoma

Adhesió al tractament i ajuda professional

Probablement, un altre aspecte clau és el fet que les persones que pateixen depressió tenen una adhesió més baixa a la prescripció mèdica (s'estima, aproximadament, tres vegades inferior si es pateix aquest trastorn). Precisament, aquest fet és especialment preocupant en pacients amb glaucoma o hipertensió ocular, ja que no seguir el tractament pot produir un empitjorament irreversible de la condició visual.

Per això, és important que si tenen qualsevol mena d'alteració emocional, els pacients amb glaucoma o hipertensió ocular rebin suport psicològic, ja sigui a través d'associacions de pacients, com l'Associació de Glaucoma per a afectats i familiars (AGAF) o d'especialistes en aquest àmbit de la salut.

Font: Jorge Luis Méndez-Ulrich & Antoni Sanz (2017). Psycho-ophthalmology: Contributions of Health psychology to the assessment and treatment of glaucoma, Psychology & Health, 32:3, 330-342.