Esport i glaucoma

 Esport i glaucoma
Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Esport i glaucoma

Fer esport és beneficiós per múltiples raons per a l'estat de salut general de les persones, ja que:

  • millora la circulació
  • millora la funcionalitat cardíaca i respiratòria
  • augmenta l'oxigenació dels teixits

Per això, es recomana practicar esport de manera regular, tant a pacients sans com a pacients amb patologies com ara la hipertensió arterial, diabetis i certes alteracions en els nivells de lípids en la sang, entre d’altres.

Esport i benestar ocular

La pràctica esportiva regular és molt recomanable per la salut

No obstant això, en pacients que presenten glaucoma, hi ha certs punts que s’han de tenir en compte i que l'oftalmòleg ha d'aclarir amb ells, com els següents:

Pràctica esportiva regular

Les pressions intraoculars dels pacients que fan esport de manera regular tendeix a ser menor en comparació amb els que no tenen aquest hàbit (aproximadament, uns 4-6 mmHg), tot i quehi ha dades variables sobre aquesta qüestió.

Disminució de la pressió intraocular

Si bé l'exercici regular i de tipus aeròbic (caminar, córrer, ciclisme, etc.) tendeix a disminuir la pressió intraocular durant l'activitat, ho fa de manera transitòria, recuperant els nivells basals, aproximadament, 40 minuts després d'haver acabat l'activitat.

Exercici  aeròbic i pressió ocular

L'exercici aeròbic pot reduir la pressió ocular

Esports de contacte  

Els esports de contacte o d'intensitat moderada-elevada (arts marcials, boxa, carreres de llarga durada, etc.) poden causar un augment de la pressió intraocular, en alguns pacients amb determinats tipus de glaucoma, com ara els efectes de síndrome de dispersió pigmentària o glaucoma pigmentari. Per això no es recomana fer-ne i consultar sempre amb l'oftalmòleg abans de practicar-ne.

Ioga i pilates

Algunes pràctiques esportives com ara el ioga o el pilates poden causar que la pressió intraocular s'elevi de manera transitòria, a causa de l'augment de la pressió arterial o de la pressió intratoràcica (maniobres de Valsalva) durant certes postures, que poden transmetre al globus ocular.

Ioga i salut ocular

Els pacients amb glaucoma o hipertensió ocular han de tenir una cura especial amb algunes postures de ioga

No obstant això, no existeix una clara relació entre l'aparició i progressió del glaucoma amb aquestes pràctiques. Per això, es recomana practicar-les amb cura i, en certs casos, es desaconsellen algunes postures (que impliquin que el cap estigui a sota), en pacients amb glaucomes moderats-avançats o que progressin malgrat un tractament tòpic hipotensor.

Alpinisme i busseig

Els canvis de pressió baromètrica o d'altura poden causar una alteració en els nivells de pressió intraocular.

Alpinisme i pressió ocular

Els canvis de pressió baromètrica poden alterar la pressió intraocular 

Tant l'alpinisme com el busseig poden causar canvis transitoris de la pressió intraocular i l'oxigenació del nervi òptic. No obstant això, no hi ha dades clares sobre el fet que sigui un factor determinant per l'aparició i progressió del glaucoma.

Cures durant la natació

Els pacients que practiquen natació poden experimentar un augment de la pressió intraocular transitori si fan servir ulleres petites recolzades sobre el globus ocular. És especialment important tenir en compte aquesta dada, en pacients amb glaucomes moderats-avançats. Per això, es recomana l'ús d'ulleres més grans que puguin secundar-se sobre el vorell orbitari.

Gafas natación para glaucoma

Per la natació, es recomana l'ús d'ulleres grans, recolzades sobre el vorell orbitari