Dorms poc o malament? T’expliquem com pot afectar la visió

6 d'octubre de 2021

Descansar bé és sinònim d’una bona qualitat de vida. Per això, els trastorns del son poden afectar molts aspectes de la nostra salut, entre els quals la visió. Així ho posa de manifest una part de les 720 persones enquestades per al 1r Baròmetre sobre Benestar Ocular, elaborat per Miranza amb motiu del Dia Mundial de la Visió.

Entre altres aspectes, els enquestats que dormen menys de sis hores al dia consideren que la seva visió és pitjor, en comparació amb els que descansen set hores o més. Aquest col·lectiu declara que té símptomes d’incomoditat ocular més accentuats que la mitjana, com ara:

  • més sensibilitat a la llum
  • sensació de sorra
  • molèsties oculars
  • una certa dificultat per fer tasques quotidianes, com llegir o mirar pantalles.

Tot i que la relació entre visió i son és un camp molt ampli, s’observa una certa relació entre els trastorns del son i unes certes patologies o molèsties oculars

Dr. Borja Corcóstegui

L’ull sec i el seu vincle amb el son

El descans és un dels aspectes al qual hem de prestar atenció especial si patim sequedat ocular o ull sec: “En primer lloc, hem de tenir en compte que aquesta síndrome pot produir alteracions en el son, atès que les molèsties oculars que produeix, com la sensació de sorra, poden dificultar que dormim adequadament”, prossegueix Corcóstegui.

Cal tenir en compte que dormir bé té un efecte regenerador i reparador en la majoria dels nostres òrgans i els ulls no en són una excepció. “De fet, durant el son també fem descansar la superfície ocular, estretament lligada a la qualitat de la llàgrima”, aclareix l’oftalmòleg. A més, “l’ull sec és un procés inflamatori crònic, que pot empitjorar si dormim malament perquè no es produeix la regeneració cel·lular necessària perquè la llàgrima tingui totes les substàncies per a la correcta lubricació de la superfície dels ulls”, explica l’especialista.

Quan dormim, "descansem" la superficie de l'ull i això afecta la qualitat de la llàgrima

Síndrome de l’apnea/hipoapnea del son: del nervi òptic a les parpelles

D’una altra banda, la síndrome de l’hipoapnea del son (SAHS) és una malaltia que causa episodis repetits durant els quals es para la respiració i s’obstaculitza el flux d’aire mentre la persona dorm. En l’àmbit ocular, és una malaltia vinculada a patologies, algunes de les quals greus, com ara:

  •  el glaucoma, un grup de malalties que ocasionen un mal progressiu al nervi òptic i que tenen com a factor de risc principal la hipertensió ocular. Segons l’expert oftalmòleg, “investigacions recents apunten al fet que les persones amb SAHS tenen més predisposició a desenvolupar uns certs tipus de glaucoma”.
  • també s’ha relacionat amb una altra afecció, en aquest cas, de les nostres parpelles, anomenada síndrome de la parpella laxa, un trastorn que sembla donar-se en un 25-40% de les persones amb SAHS, condició que, al seu torn, presenta la gran majoria de persones amb hiperlaxitud palpebral.
  • la neuropatia òptica isquèmica anterior (NOIA), que es caracteritza per una pèrdua brusca de la visió causada per la interrupció del flux sanguini que arriba del cap al nervi òptic.

L’expert adverteix que, “si dormim poc i malament, és probable que, a la llarga, desenvolupem trastorns o patologies oculars”.

Per això, recomana que les persones que notin que la qualitat del son no és bona o que presentin canvis en el descans, incloguin l’oftalmòleg en la seva rutina de revisions mèdiques per detectar i tractar a temps qualsevol malaltia de la visió. Programa la teva visita aquí.

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Demana cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.