DMEK o queratoplàstia endotelial de membrana de Descemet

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Menys del
3%
de rebuig
Prop d'un
95%
de recuperació de la visió potencial
Implant de
15
micròmetres de grossor
Dr. Güell - queratoplastia endotelial

Què és?

La DMEK o queratoplàstia endotelial de membrana de Descemet és un procediment de trasplantament parcial que permet eliminar de manera selectiva la capa cel•lular endotelial malalta i substituir-la per una de sana, extreta de la còrnia d’un donant.

En quins casos es fa?

Els pacients amb problemes d’endoteli corneal representen prop del 60% dels casos de trasplantament, tot i que de moment són pocs els receptors que poden beneficiar-se d’aquest procediment, que està poc estès a causa de la seva complexitat quirúrgica.

La DMEK permet substituir l’endoteli corneal, seleccionant exclusivament les capes més internes de la còrnia, sense afectar les capes mitjanes.

Exàmens previs

Exploració oftalmològica completa.

Abans de la intervenció

Té els riscos que pot tenir qualsevol cirurgia, tot i que amb l’avantatge important que aquesta tècnica conceptualment permetria aprofitar una mateixa còrnia donant per a dos pacients diferents.

D’aquesta manera, a un pacient que només tingui danyada la part anterior de la còrnia (per exemple, per queratocon), se li trasplantaria l’epiteli i l’estroma, mentre que l'endoteli i la membrana de Descemet podrien destinar-se a un segon pacient amb les capes més internes afectades.

Durant la intervenció

Es fa una cirurgia controlada, a través d’una microincisió, que permet una ràpida rehabilitació i evita la fragilitat en cas de traumatisme posterior que es dóna en altres tipus d’intervencions, l’astigmatisme elevat i les sutures habituals en el trasplantament de còrnia tradicional (queratoplàstia penetrant). La recuperació del pacient és més ràpida i el grau de visió que ofereix al receptor (d’entre el 90 i el 100%) és molt superior al que s'aconsegueix amb el trasplantament tradicional.