Neix la Fundació IMO

La Fundació de l’Institut de Microcirurgia Ocular neix amb l’objectiu de promoure la investigació i la docència científica en el camp de l’oftalmologia de la mà de prestigiosos especialistes del sector

L’IMO ha constituït la Fundació IMO amb l’objectiu de promoure la docència i la investigació científica bàsica en oftalmologia. Segons el president, el Dr. José García-Arumí, especialista en retina de l’IMO, “l’objectiu principal de la Fundació és apostar per la investigació per millorar l’agudesa visual dels pacients”.

La Fundació complementarà els estudis clínics en què l’IMO és un centre de referència des de fa més de quinze anys. La seva finalitat és conèixer l’origen de determinades patologies oculars i impulsar actuacions terapèutiques pioneres. “La Fundació ens permetrà investigar els mecanismes cel•lulars que originen certs processos que afecten la visió i aprofundir en el coneixement de diverses dianes terapèutiques per millorar la visió”, explica García-Arumí.

La Fundació té previst iniciar l’activitat amb la investigació dels mecanismes moleculars per a l’edema macular diabètic a través del projecte “Factors moleculars i clínics com a marcadors per predir la resposta dels antiangiogènics en el tractament de l’edema diabètic macular difús” i també els mecanismes inflamatoris i oxidants en la DMAE.

Per desenvolupar aquesta nova tasca investigadora, l’IMO té un laboratori propi a la seva seu i allà hi treballa un equip de personal no mèdic, format per biòlegs, físics i genetistes coordinats per un oftalmòleg. De moment, la investigació genètica en què ja ha començat a treballar l’IMO des de fa un any es fa als laboratoris de la Universitat de Barcelona, gràcies a un acord entre l’IMO i la UB.

Quinze anys com a referent en estudis clínics

La tasca científica de l’IMO està avalada per una extensa experiència investigadora que arrenca el 1995. Des d’aleshores, l’Institut ha participat en 34 assajos clínics. En molts d’ells, l’Institut ha estat l’únic centre de referència a Espanya inclòs en investigacions internacionals. Els estudis s’han centrat en la teràpia fotodinàmica i els fàrmacs antiangiogènics per a la DMAE. Igualment, s’han convertit en referència mundial en tractaments de miopia, tumors intraoculars, edema macular en pacients diabètics i patologies relacionades amb la retina.
La Fundació IMO servirà també per vehicular altres aspectes no directament relacionats amb el pacient, com la docència. És una faceta en la qual l’Institut treballa des de fa anys formant especialistes oftalmològics a través de l’Escola de Postgrau de la UAB i de cursos amb l´ ESASO (European School for Advanced Studies in Ophthalmology).