L’ESASO organitza un curs intensiu per a oftalmòlegs a l’IMO

La European School for Advanced Studies in Ophthalmology va inaugurar l’octubre passat una iniciativa pionera a Europa que consisteix a oferir breus cursos d’immersió total en centres oftalmològics de prestigi internacional.

La European School for Advanced Studies in Ophthalmology va inaugurar l’octubre passat una iniciativa pionera a Europa que consisteix a oferir breus cursos d’immersió total en centres oftalmològics de prestigi internacional.

La iniciativa està dedicada a professionals de països llatinoamericans on és difícil accedir a la formació pràctica en aquest camp. El projecte ha estat possible gràcies a la col•laboració amb Eurolam (Societat llatinoamericana de retina) i al patrocini de Novartis, empresa farmacèutica habituada a invertir en formació en països en vies de desenvolupament.

El primer curs va tenir lloc el passat mes d’octubre a l´ IMO, on un grup de 25 oftalmòlegs argentins va poder conèixer de primera mà els darrers avenços i les millores pràctiques en oftalmologia. El curs es va estructurar en dos dies d’immersió total, en els quals els professionals argentins van participar en totes les àrees d’activitat de l’Institut. Els oftalmòlegs participants van ser seleccionats per l’ ESASO i Eurolam, basant-se en el currículum i en una experiència de com a mínim cinc anys. Durant aquest primer precerptorship es va organitzar els oftalmòlegs visitants per grups i a cadascun d’ells se li va assignar un tutor que els va acompanyar a la consulta, a les proves diagnòstiques, al web-lab (cirurgia experimental) i a la sala d’operacions. Entre les àrees que més van interessar aquest grup de 25 oftalmòlegs hi va haver les proves diagnòstiques, fetes amb l’última tecnologia, i els avenços en cirurgia mínimament invasiva.

Amb cursos com aquest de l’IMO, l’ESASO pretén millorar la qualitat de la formació oftalmològica a tots els països, especialment aquells en què és més difícil accedir a la formació pràctica. Després de l’èxit d’aquest primer curs, l’ESASO ja estudia repetir-ho a l’IMO, amb professionals d’un altre país.

L’ESASO és el primer centre europeu de formació avançada en oftalmologia. Amb seu a la Università della Svizzera italiana, a Lugano (Suïssa), va iniciar l’activitat el juny de 2009. Segons el Dr. Borja Corcóstegui, director mèdic de l’IMO i president del Comitè Científic de l’ESASO, “l’objectiu de la nova escola europea és permetre que joves metges assoleixin un perfeccionament postuniversitari. Per tant, actua en les diverses àrees d’interès de l’oftalmologia amb la idea de contribuir al progrés mèdic, científic i social”.