Lents de contacte semirígides: quan l’astigmatisme és molt elevat o hi ha irregularitats a la còrnia

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

També conegudes com a RPG, són més petites, més dures i, per tant, menys flexibles que les lents toves.

Les lents semirígides o RPG (Rigid Permeable Gas), s’indiquen per a pacients amb astigmatismes molt elevats que no poden ser compensats amb una lent tova i per a casos d’irregularitats a la còrnia. Aquestes irregularitats poden produir-se després d’algunes cirurgies o es poden deure a degeneracions corneals com el queratocon, “que en fases mitjanament avançades produeix pèrdua de nitidesa visual fruit d’aberracions que no poden corregir-se amb ulleres”, aclareix Mireia Campos, òptica optometrista de l’IMO. En aquests casos, i moltes vegades com a complement d’altres tractaments com els anells intracorneals o l’encreuament, col•loquem una lent de contacte semirígida que, com que es tracta d’una superfície llisa i òpticament perfecta, substitueix la irregularitat de la còrnia danyada i permet guanyar en qualitat visual.

Quines precaucions cal prendre quan es fan servir aquest tipus de lents?

Si fas servir lents de contacte RPG, les còrnies també necessiten respirar. És important que segueixis aquestes recomanacions:

 • No et posis les lents de contacte tan aviat com et despertis: deixa que passin com a mínim 20 minuts. I això val també per l’hora de treure-te-les: no ho facis al moment d’anar a dormir, sinó 20 minuts abans com a mínim.
 • No dormis mai amb les lents de contacte posades. En cas que ho facis per error, humecta les lents amb llàgrima artificial abans d’extreure-les. No et treguis mai les lents directament, ja que t’arrisques a provocar alguna ferida a la còrnia.
 • Intenta anar humectant la còrnia durant el dia, sobretot en llocs tancats amb calefacció o aire condicionat. Per fer-ho, fes servir llàgrima artificial, preferiblement en monodosis (sense conservants).

Com es col•loquen a l’ull les lents RPG?

 1. Renta’t bé les mans amb aigua i sabó neutre i eixuga-te-les amb paper o amb una tovallola que no desprengui borrissol.
 2. Frega la lent per totes dues cares amb solució sabonosa i esbandeix-la amb solució salina.
 3. Col•loca la lent a la punta del dit índex i afegeix-hi una gota de llàgrima artificial abans d’introduir-la a l’ull.
 4. Amb el dit mig de la mateixa mà, subjecta la parpella inferior i amb l’índex de l’altra mà subjecta la parpella superior per posar la lent damunt la còrnia amb l’ajuda d’un mirall.
 5. Si al principi notes molèsties o picor, és normal. Per evitar-ho, mira cap avall amb els ulls mig tancats i mira de no parpellejar gaire.

Com s’han d’extreure?

 1. Renta’t bé les mans amb aigua i sabó neutre i eixuga-te-les amb paper o amb una tovallola que no desprengui borrissol.
 2. Per extreure la lent hi ha dos mètodes: - Inclina el cap cap avall. Amb els dits índex, el d’una mà damunt la parpellla superior i el de l’altra damunt la parpella inferior en la línia de les pestanyes, pressiona totes dues parpelles amb compte en direcció a la lent i saltarà sola. - Inclina el cap cap avall. Posa una mà amb el palmell obert davant de l’ull i amb l’altra mà estira les parpelles superior i inferior cap enfora, cap a l’orella. La lent caurà damunt de la mà.
 3. Si notes la lent una mica enganxada a l’ull, aplica’t una o dues gotes de llàgrima artificial, parpelleja un parell de vegades i torna-ho a provar. Col•loca la lent a l’estoig seguint les instruccions que indiquem a l’apartat “Quin manteniment tenen les lents semirígides?”.

Quin manteniment tenen les lents semirígides?

 1. Renta’t bé les mans durant deu segons amb sabó neutre i eixuga-te-les amb paper o amb una tovallola que no desprengui borrissol.
 2. Agafa la lent i posa una gota de netejador a cada banda. Frega lleument la lent amb el sabó durant 20 segons.
 3. Elimina tota resta de sabó de la lent esbandint-la amb solució salina.
 4. Col•loca-la al portalents del costat corresponent de l’estoig L/R (left/right) o E/D (esquerre/dret) i cobreix-la del tot amb la solució condicionadora. Per a una correcta desinfecció, cada lent haurà d’estar a l’estoig un mínim de sis hores.
 5. Abans de posar-te-les un altre cop, renta-les amb sabó i esbandeix-les amb solució salina, llença el líquid condicionador de l’estoig i deixa’l buit i ben tancat per evitar que es contamini. S’aconsella canviar l’estoig de les lents cada tres mesos.
 6. No facis servir mai productes caducats per netejar o conservar les lents.
 7. Evita que les lents entrin en contacte amb l’aigua o la saliva, ja que tots dos elements podrien omplir-les de gèrmens i causar infeccions oculars greus.

Consells relacionats amb l’ús de lents de contacte semirígides

Hi ha un seguit de precaucions que has de tenir en compte si ets usuari d’aquest tipus de lents:

 • No facis servir aigua de l’aixeta per esbandir les lents.
 • Col•loca’t les lents de contacte abans de maquillar-te i intenta evitar l’excés de maquillatge damunt de les parpelles i de les pestanyes.
 • Si practiques esports “de contacte” o en què puguis patir algun impacte, és millor que no facis servir lents de contacte semirígides.
 • No et posis mai una lent trencada o esquerdada.
 • Si la lent de contacte et molesta és possible que calgui fer una neteja profunda. Posa’t en contacte amb nosaltres!